Presedintele american Barack Obama a afirmat miercuri ca nu crede intr-o schimbare brusca de pozitie a omologului sau rus Vladimir Putin in ceea ce priveste chestiunea ucraineana, subliniind ca dificultatile economice nu au avut inca un real impact politic in Rusia, scrie AFP.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

"Continuam sa-i oferim o cale spre o solutie diplomatica. Dar dificultatea este ca, politic, lucrurile functioneaza pentru el, intern, chiar daca izoleaza complet Rusia la nivel international", a explicat Obama, intr-un forum cu liderii de intreprinderi organizat de Wall Street Journal.

"Daca ma intrebati daca sunt optimist asupra faptului ca Putin sa-si schimbe brusc starea de spirit, cred ca acest lucru nu se va intampla atat timp cat ceea ce se intampla la nivel economic nu va avea un impact politic in interiorul Rusiei", a adaugat acesta.

"Acesta este motivul pentru care continuam sa mentinem presiunea", a continuat presedintele american, subliniind ca sanctiunile occidentale au un "impact semnificativ" asupra economiei ruse.

Sperante slabe au aparut marti, dupa anuntul unei incetari a focului cu liderii separatisti pro-rusi incepand cu 5 decembrie, in regiunea separatista Lugansk, in conditiile in care acordurile de pace incheiate in septembrie la Minsk intre Kiev si rebeli, cu participarea Moscovei si a OSCE, au fost practic incalcate in fiecare zi de cele doua tabere.

Barack Obama crede ca Putin "a fost luat prin surprindere de situatia din Ucraina". "A improvizat si s-a inchis intr-o abordare nationalista orientata spre trecut care ingrozeste vecinii sai si face enorm de mult rau economiei sale", a adaugat Obama, care a sustinut ca re o relatie foarte "directa" cu omologul sau rus.

Cei doi lideri s-au intalnit pentru scurt timp la Beijing, la inceputul lui noiembrie, in marja unui summit Asia-Pacific, dar nu a fost vorba de o adevarata intalnire bilaterala. Precedenta intalnire - de scurta durata - a avut loc la inceputul lui iunie, in Franta, in marja festivitatilor dedicate aniversarii a 70 de ani de la Debarcarea aliata din Normandia.