Nord-coreenii care poarta acelasi nume ca liderul Kim Jong-un au fost rugati sa si-l schimbe, a dezvaluit miercuri un post de televiziune sud-coreean, potrivit AFP. Canalul TV citeaza o directiva a autoritatilor de la Phenian prin care organele partidului si serviciile de securitate publica sunt obligate sa recenzeze locuitorii cu numele Kim Jong-un si sa-i convinga sa-si schimbe voluntar numele.

Kim Jong-unFoto: Agerpres/AP

Cu cateva luni inainte de venirea la putere a lui Kim Jong-un in locul tatalui sau, Kim Jong-il, decedat in decembrie 2011, regimul a emis o directiva prin care obliga pe oricine purta acest nume sa-si aleaga altul.

"Toate organele partidului si serviciile de securitate publica sunt obligate sa recenzeze locuitorii cu numele Kim Jong-un (...) si sa-i convinga sa-si schimbe voluntar numele", se arata in acest document citat de postul KBS TV.

Masura se aplica retroactiv documentelor de identitate si diplomelor, care ar urma sa fie rectificate. Certificatele de nastere emise pe acest nume ar urma sa fie respinse.

"Autoritatile trebuie sa se asigure ca nimeni sa nu se plange in mod inutil sau raspandeste zvonuri (...) pe aceasta tema", se arata in document.

Autenticitatea acestei directive nu a putut sa fie verificata imediat. Ministerul sud-coreean al Unificarii, insarcinat cu afacerile nord-coreene, a refuzat sa faca vreun comentariu.

Un oficial din cadrul Guvernului nord-coreean a amintit insa ca Phenianul a interzis deja utilizarea numelui Kim Il-sung, fondatorul regimului si bunicul lui Kim Jong-un, si a numelui fiului acestuia Kim Jong-il.

Park Jin-hee, o nord-coreeana refugiata in Sud si care lucreaza pentru KBS, s-a declarat sigura ca nimeni nu mai poarta in prezent numele celor trei lideri, care fac obiectul unui cult al personalitatii organizat de catre propaganda oficiala.

In afara de ei, "nimeni din Nord nu se numeste Kim Il-sung si Kim Jong-il si nu exista nicio indoiala ca acelasi lucru este valabil si pentru Jong-un", a declarat ea pentru AFP.