Germania vrea sa relanseze dialogul NATO-Rusia, Europa de Est se impotriveste
Germania a pus in circulatie, in marja unei reuniuni la Bruxelles a ministrilor Afacerilor Externe din tarile NATO, un documente neoficial care cerea o reuniune rapida a Consiliului NATO-Rusia, a anuntat o sursa diplomatica.
Acest consiliu, creat la finele Razboiului Rece, s-a reunit de doua ori la nivel de ambasadori de la inceputul crizei ucrainene, in martie, dar nu a mai fost convocat din iunie.
"Cu suspendarea completa a Consiliului NATO-Rusia, am redus relatiile (cu Rusia) pe toate fronturile", si-a exprimat regretul, in fata presei, seful diplomatiei germane, Franz Walter Steinmeier.
"De atunci, avem foarte putine mijloace sa discutam de evenimente care intervin brusc, cum sunt spre exemplu manevrele internationale, survolul (avioanelor) sau prezenta navelor rusesti de razboi in regiuni indepartate din lume, si nu avem posibilitatea sa judecam care este motivatia si daca exista sau nu motive de ingrijorare", a adaugat el.
Ministrul german a apreciat ca nivelul de comunicare cu Moscova a cazut la un nivel "inferior" celui din perioada Razboiului Rece, considerand necesara relansarea acestor contacte pentru a evita situatii "complet in afara controlului".
Steinmeier a afirmat ca, fara a merge pana la convocarea unui Consiliu NATO-Rusia, reuniuni ar putea fi convocate "la nivel de ambasadori" sau de "experti militari".
Germania afirma ca a primit in special sprijinul Italiei si al Olandei. O serie de aliati, insa, in frunte cu Polonia si tarile baltice, considera ca o reuniunea a Consiliului NATO-Rusia la acest stadiu ar fi un semn de slabiciune fata de Moscova, precizeaza un diplomat.
"Canalele de comunicatie politice raman deschise si exista in continuare contacte de la militari la militari intre NATO si Rusia", a spus, intr-o conferinta de presa, secretarul generalo al NATO, Jens Stoltenberg.
"Dar trebuie sa existe o vointa de ambele parti", a adaugat acesta. "Sunt de acord sa spunem ca avem nevoie de contacte", dar aceste discutii trebuie sa aiba "continut (...) pentru a ajunge la mai multa transparenta si previzibilitate", a subliniat acesta, fara a preciza daca va convoca sau nu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia.
Poate ca incetezi sa mai contezi/exsisti....si sa mai fii platit.... Poate.
Dialogul trebuie însoțit de constrângeri, adică cu bâta pregătită.
Cand e vorba de manevre, cum poti avea incredere in Rusia, care a declarat manevre la granita cu Ucraina ca exercitii de aparare si apoi le-a folosit pentru a trimite trupele "la odihna" in tarile vecine sau sub forma de omuleti verzi. Mie mi se mai degraba importante acordurile in domeniul turismului, sau a explorarii planetei Marte, pentru a pretinde ca exista niste parghii de control asupra situatiei.
In ceea ce priveste aeronavele si fortele navale: paza buna trece primejdia rea. Rusia se re-inarmeaza nuclear, si trebuie sa fie clar, ca la sfarsitul unui conflict nuclear - limitat sau nu - o tara numita Rusia nu va mai exista.
Acordurile NATO cu Rusia nu exista daca nu conteaza.
Unii au uitat vremurile de trista amintire ale imperiului Polono-Lithuanian,unde oamenii de rand duceau o existenta foarte proasta.
Ca fugeau serbii din imperiul Polono-lithuanian in Rusia,nu ca in Rusia ar fi fost bine,da cel putin nu mai erai sclav.
Si polonezi sunt foaarte smecheri,asa se face ca Polonia ca prosperitate economica e pe locul 2 dupa Germania.
Cum s-a intamplat asa ceva?
Pai una din metode a fost ca Polonia a primit foarte multi bani de la UE,in timp ce alte tari au dat foarte multi bani la UE.
Daca UE s-ar sparge acum,cel mai mare perdant ar fi Polonia.
Si Romania da bani multi la UE si nu primeste aproape nimic in schimb,nu mai zic de Marea Britanie si alte tari.