Uniunea Europeana ramane un partener de nadejde, care sprijina incercarile de reforma ale Republicii Moldova si asteapta cu nerabdare formarea rapida a unui guvern responsabil, se arata in declaratia de presa comuna, semnata de sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, si de comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, scrie Jurnalul.md. De asemenea, SUA au indemnat liderii moldoveni sa formeze cat mai repede un guvern.

"UE este gata sa-si continue cooperarea stransa cu Republica Moldova pe drumul ei catre o mai mare transparenta, pentru statul de drept si pentru o economie de piata mai puternica", se arata in declaratie.

"Un nou impuls al reformelor-cheie ar fi crucial pentru asocierea politica si integrarea economica a Republicii Moldova cu Uniunea Europeana", adauga comisarii europeni.

"UE ramane angajata sa conlucreze cu viitorul guvern in vederea unei reglementari exhaustive si pasnice a conflictului transnistrean, avand la baza suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si un statut special pentru Transnistria", se mai arata in declaratia semnata de cei doi inalti oficiali europeni.

Statele Unite ale Americii sunt pregatite sa colaboreze cu noul guvern al Republicii Moldova, ce va fi format ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare desfasurate la 30 noiembrie, a afirmat, intr-o declaratie de presa, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, scrie Agerpres.

"SUA felicita poporul Republicii Moldova cu ocazia alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, un alt reper important in dezvoltarea democratica a tarii", declara reprezentanta diplomatiei americane.

In general, SUA, potrivit acesteia, impartasesc evaluarea misiunii OSCE ca alegerile au corespuns standardelor si normelor internationale.La fel ca observatorii OSCE, SUA isi exprima ingrijorarea fata de decizia Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova de a exclude unul dintre partide din cursa electorala doar cu cateva zile inaintea votului, a indicat Harf.

"Statele Unite indeamna liderii Moldovei sa actioneze rapid pentru a forma un nou guvern", a adaugat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, subliniind ca noul executiv de la Chisinau trebuie "sa lupte impotriva coruptiei, sa avanseze pe calea reformelor si sa gasesca o solutie completa si pasnica pentru diferendul din Transnistria".

Rezultate preliminare:

Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon si Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin ocupa primul, respectiv al treilea loc dupa scrutinul parlamentar de duminica, insa rezultatele partiale arata ca cele trei partide pro-europene - Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat, Partidul Democrat al lui Marian Lupu si Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu - au impreuna mai multe voturi decat Partidul Socialist, de orientare pro-rusa, si Partidul Comunist, cu orientare duala.

In urma procesarii a 98,12% din procesele verbale ale sectiilor de votare, situatia arata in felul urmator:

PSRM - 20,77%

PLDM - 19,97%

PCRM - 17,72%

PD - 15,91%

PL - 9,53%

Voturi nevalabile - 68.560

Liderii celor trei partide de dreapta proeuropene din Republica Moldova s-au declarat pregatiti sa faca coalitie in viitorul parlament, insa nu se inteleg cu privire la integrararea Republicii Moldova in NATO.

"In zilele urmatoare vom avea un raspuns clar. Nu ma intereseaza acum institutiile, functiile. Nu avem nicio conditie, dar pentru PLDM nu este negociabila integrarea europeana", a spus Vlad Filat, liderul PLDM.

Faptul ca s-au inceput discutiile cu privire la formarea unei noi majoritati parlamentare l-a confirmat si liderul PL, Mihai Ghimpu. De cealalta parte, presedintele PD Marian Lupu a anuntat ca are anumite conditii, scrie Jurnal.md.

Am avut discutii telefonice cu domnul Lupu si domnul Filat. In campanie fiecare a venit cu programul sau. Ei vor ca RM sa fie stat neutru, noi propunem aderarea la NATO. Cert este ca RM nu este capabila nici politic, nici militar, nici economic de a-si apara independenta. (...) Noi vom ramane consecventi in politica noastra. Stim ca multe reforme au ramas doar pe hartie. Avem ce discuta. Important este ca cetatenii sa simta ca au o guvernare proeuropeana", a declarat Ghimpu.

Liderii celor trei partide au comentat si rezultatul obtinut de PSRM. In timp ce Lupu l-a calificat drept un miracol, Filat a mentionat ca aceasta nu este victoria lui Dodon, ci a lui Putin.

"Rezultatul acesta nu este un miracol. Nu este al lui Dodon, nici a stelutei lui Dodon. Este rezultatul lui Vladimir Vladimirovici Putin. Nu cred ca trebuie sa aduc argumente sau explicatii", a mai spus liderul PLDM.