Guvernul grec a infuriat industria turismului sugerand o crestere a taxelor de cazare la hoteluri, intr-un efort de a iesi dintr-un impas cu creditorii sai internationali asupra termenilor programului de ajustare a austeritatii tarii, relateaza agentia DPA citata de Agerpres.

Potrivit unui raport in ziarul Kathimerini de luni, Ministerul grec al Finantelor a transmis o serie de propuneri catre asa-numita troica de creditori. O astfel de propunere implica cresterea taxei pe valoarea adaugata pentru camerele de hotel, de la 6,5 la 13%.

Asociatia Intreprinderilor de Turism Elene (SETE) a calificat-o o actiune "sinucigasa" pentru turismul grec.

"Intr-un moment cand turismul isi revine, guvernul propune dublarea TVA", a declarat seful SETE Andreas Andreadis, notand ca marirea recenta a numarului de vizitatori a ajutat Grecia sa revina la cresterea economica.

SETE a adaugat ca numarul preconizat de sosiri de turisti in Grecia pentru acest an va ajunge la 23 de milioane.

Alte propuneri guvernamentale includ punerea in aplicare a unei structuri salariale unificate in serviciul public si cresterea varstei de pensionare la cel putin 62 de ani de la inceputul anului 2019. Sindicatele au decis sa nu comenteze aceste masuri controversate pana cand nu sunt confirmate.

Discutiile dintre guvern si troica, alcatuita din reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Central Europene si Fondului Monetar International, au fost pe teren nesigur de mai multe luni. Ambele parti cauta sa depaseasca diferentele asupra dimensiunii decalajului fiscal 2015, precum si pietei fortei de munca si asupra reformei pensiilor.

Membrii troicii s-au aratat atat de suparati de lipsa de progrese incat inspectorii grupului au optat sa nu se mai intoarca la Atena deocamdata, noteaza DPA.

Atena cauta sa ajunga la un acord la timp pentru o reuniune a ministrilor de Finante din cele 17 tari ale zonei euro la 8 decembrie, pentru a asigura urmatoarea plata a fondurilor de salvare in valoare de 144,6 miliarde de euro.

Grecia a primit 240 de miliarde de euro din fondurile internationale incepand din 2010 pentru a-i salva economia.