Situatia era tensionata luni la Hong Kong dupa o noapte de confruntari intre politisti si manifestanti prodemocratie care incercau sa incercuiasca sediul puterii din aceasta fosta colonie britanica trecuta sub tutela chineza, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Noi ciocniri s-au produs in cursul diminetii intr-un centru comercial din apropiere de 'tabara' Admiralty, unul dintre cele doua perimetre ce continua sa fie ocupate in apropierea sediului executivului local de manifestanti care reclama instaurarea unui veritabil sufragiu universal. O persoana a fost evacuata cu ajutorul unei targi, potrivit unui corespondent AFP aflat la fata locului.

Numerosi manifestanti au fost constransi sa se indeparteze din jurul cladirilor oficiale, iar soselele au fost deschise circulatiei. Dar complexul guvernamental ramasese cu portile inchise, iar lucrarile consiliului legislativ au fost suspendate.

In noaptea de duminica spre luni, sute de protestatari dotati cu casti si umbrele devenite simbolul miscarii lor au incercat sa incercuiasca sediul executivului si consiliului legislativ. Politia i-a dispersat cu ajutorul bastoanelor si a gazului cu piper. 'Vrem o democratie adevarata', strigau, printre altele, manifestantii. 'Incercuiti sediul guvernului, paralizati guvernul!', indemnau unii dintre ei.

La 28 septembrie, miscarea prodemocratie s-a accelerat brusc la Hong Kong, iar manifestantii au iesit cu miile in strazi. De atunci, numarul lor s-a redus considerabil, dar ei continua sa ocupe doua locatii-cheie si anume Admiralty si un perimetru mai restrans la Causeway Bay, cartier ultracomercial condus de chinezi proveniti de pe continent.