Trei texte supuse duminica referendumului in Elvetia, intre care unul care prevedea o noua limitare a imigratiei, au fost respinse, potrivit rezultatelor oficiale. Majoritatea celor 26 de cantoane elvetiene au respins aceste texte. La cateva minute dupa inchiderea sectiilor de vot, la ora 11.00 GMT (13.00, ora Romaniei), estimarile difuzate de presa elvetiana au aratat ca majoritatea alegatorilor au refuzat aceste initiative, anunta Mediafax.

Textul privind imigratia, denumit Ecopop, care viza limitarea imigratiei in numele protectiei mediului, a fost respins cu 74 la suta din voturi.

Initiativa privind suprimarea scutirilor fiscale acordate strainilor bogati a fost respinsa de 60 la suta dintre alegatori. Aceste scutiri vizeaza 5.729 de milionari straini care prefera sa plateasca impozite in valoare de un miliard de franci elvetieni (830 de milioane de euro) in Elvetia, in locul taxelor din tarile lor de origine.

Cea de-a treia initiativa - "Salvarea aurului Elvetiei" - care ar fi obligat Banca nationala (BNS) sa-si pastreze 20% din rezerve in aur, a fost respinsa de 76 la suta dintre alegatori. In prezent, aurul reprezinta 7% din rezerve.