Imbulzeala la sectia de votare de la Ambasada Republicii Moldova la Moscova. Sute de moldoveni au venit sa-ti exercite dreptul de vot pentru alegerile parlamentare si au format un rand imens, relateaza Publika.md.

Coada la sectia de votare de la Ambasada R.Moldova la MoscovaFoto: Facebook / Алекс Малик

"La sectia de vot din Moscova sunt prezenti foarte multi moldoveni, dar vom face fata lucrurilor. Totul se desfasoara conform legislatiei. In functie de numarul de alegatori, vom lucra si peste program", a declarat presedintele biroului electoral din Moscova, Anatol Patrascu, potrivit publicatiei citate.

Pe retelele de socializare au fost postate mai multe fotografii cu coada formata la ambadasa din Moscova. De asemenea, unii internauti afirma ca autoritatile de la Moscova au decis sa apeleze la forte speciale pentru a preveni aparitia unor incidente.

Publika.md aminteste ca, in acest an, autoritatile au hotarat sa deschida cinci sectii de vot pe teritoriul Federatiei Ruse. La precedentele alegeri a fost deschisa o singura sectie.

UPDATE 15.30 Presedintele biroului electoral de la Moscova, consulul Anatol Patrascu, a sugerat, intr-o interventie telefonica la PRO TV Chisinau, ca agitatia din fata ambasadei ar putea fi o provocare.

Anatol Patrascu nu exclude ca moldovenii au venit in mod organizat si asta pentru ca, odata intrand in sectii, ei sunt dezorientati si s-ar comporta de parca ar primi ordine.

UPDATE 14.30 La Ambasada din Moscova a votat si controversatul om de afaceri moldovean Renato Usatii, a carui partid Patria a fost exclus din cursa electorala. El a fost intampinat de oamenii adunati la coada in fata sectiei de votare cu aplauze.

UPDATE: Fortele speciale, mobilizate pentru a asigura ordinea

Fortele speciale ruse au fost mobilizate duminica in apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publica, in conditiile in care numerosi cetateni moldoveni stau la coada pentru a putea vota in cadrul scrutinului legislativ, relateaza PRO TV Chisinau, citat de Mediafax.

Fotografii postate pe Facebook prezinta membri ai fortelor speciale (Omon) printre multimea de oameni veniti sa voteze. "Rusii erau nevoiti sa aduca Omon-ul. Din cauza ca mii de moldoveni vor sa voteze dar nu pot", scrie Alex Sirbu pe Facebook. "Foarte multi oameni s-au adunat in Moscova dar nu vor avea sansa sa voteze. Fizic e imposibil ce se face. Organizare foarte proasta", adauga acesta.

Un vizitator al site-ului protv.md, care a trimis imagini video, afirma ca procesul de votare este anevoios, iar alegatorii adunati in fata ambasadei scandeaza pentru a intra sa voteze.

Informatia este confirmata si de site-ul Unimedia.info, care scrie ca mai multi cetateni ai Republicii Moldova, care se afla la Moscova, au postat pe retelele de socializare o serie de fotografii cu cozile imense de la sectiile de votare din Federatia Rusa.

"La ora 08.40, la sectia de vot din Moscova erau circa 1.500 persoane. La ora 10.00 am plecat de la sectia de vot si erau aproximativ 2.000-3.000 de persoane. Erau prezente trei autobuze cu militie rusa. Este o zona pietonala", a declarat cetateanul moldovean Andrei Turcanu, locuitor al capitalei ruse, contactat de Unimedia.

Turcanu a adaugat ca nu a reusit sa voteze din cauza ca numarul persoanelor a crescut considerabil, iar coada era mult prea mare. "La Moscova sunt minus 10 grade. Nu am mai putut astepta la coada. Din acest motiv am decis sa plec", a subliniat Andrei Turcanu.