Material informatic a fost furat de la bordul portelicopterului Sevastopol, de tip Mistral, una dintre cele doua nave de razboi comandate de Rusia Frantei, a caror livrare este suspendata din cauza crizei ucrainene, a anuntat vineri o sursa judiciara, relateaza Mediafax.

Doua hard diskuri au fost furate de la bordul navei aflate in curs de constructie la Saint-Nazaire (vest), o placa de baza si o placa grafica, dar si un program de gestionare a comunicatiilor intre diverse servere, creat de grupul francez in domeniile ITC si Apararii Thales.

Aceste elemente nu comporta nicio informatie secreta sau confidentiala, potrivit sursei judiciare, care a precizat ca a fost deschisa o ancheta. Programul Thales, creat in cadrul transferului de tehnologie catre Rusia, functioneaza exclusiv la bordul navei, a adaugat sursa citata.

Furtul a fost constatat marti, pe 25 noiembrie, dar ar fi putut sa fie comis intre 18 noiembrie si aceasta data, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Sevastopol, nava-sora a Vladivostok, ambarcatiuni polivalente de razboi construite de Franta pentru Rusia, a fost lansata la apa, la Saint-Nazaire, in urma cu o saptamana.

Botezat cu numele marelui port din Crimeea, anexata in martie de Rusia, portelicopterul Sevastopol urmeaza sa fie livrat, teoretic, in octombrie 2015.

Franta a suspendat marti "pana la noi ordine" - din cauza degradarii dosarului ucrainean - livrarea primei nave militare Mistral comandata de Moscova. Vladivostok era prvazuta initial sa fie livrata Moscovei la jumatatea lui noiembrie, in cadrul unui contract in valoare de 1,2 miliarde de euro semnat in iunie 2011 intre Rusia si constructorul naval DCNS.