Numarul mortilor cauzate de epidemia de febra hemoragica Ebola se ridica la 5.689 dintr-un numar total de 15.935 persoane infectate cu virus, potrivit ultimului bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), dat publicitatii miercuri, scrie AFP, citata de Agerpres.

Precedentul bilant al OMS, publicat vineri, anuntase 5.459 de morti din 15.351 de cazuri. Noul bilant se refera la datele primite pana pe 23 noiembrie.

Organizatia considera ca datele acestor bilanturi sunt subestimate.

Epidemia, cea mai grava de la identificarea virusului in 1976, a pornit din Guineea la sfarsitul lui decembrie 2013. Pe 23 noiembrie, in aceasta tara se inregistrau 1.260 de decese din 2.134 de cazuri.

In Liberia, erau contabilizate 3.016 persoane decedate din 7.168 de cazuri.

In Sierra Leone, OMS a recenzat 1.398 de morti din 6.599 de cazuri inregistrate.

Aproximativ 600 de cazuri au fost inregistrate intr-o saptamana in aceste trei tari din Africa de Vest, cele mai lovite de epidemie. OMS considera ca situatia este stabila in Guineea, stabila sau in declin in Liberia si "fara indoiala in crestere" in Sierra Leone, cu 385 de noi cazuri confirmate intr-o saptamana.

In Mali, ultima tara lovita de virus, OMS a anuntat opt cazuri care s-au soldat cu sase decese.

Bilantul din Nigeria si Senegal a ramas neschimbat dupa 57 de zile, cu 20 de cazuri, dintre care opt mortale in Nigeria si unul in Senegal, un student originar din Guineea a carui vindecare a fost anuntata de autoritati pe 10 septembrie. Aceste doua tari au fost retrase de pe lista tarilor unde epidemia face ravagii.

Bilantul deceselor printre membrii personalului sanitar s-a agravat in continuare, cu 340 de morti (plus trei de la ultimul bilant) din 592 de contaminari (plus patru).

In Statele Unite, au fost inregistrate patru cazuri, insa numai un pacient liberian, revenit din tara sa natala, a murit din cauza acestei boli, potrivit bilantului anuntat pe 16 noiembrie. (Un medic din Sierra Leone evacuat in Statele Unite a decedat acolo pe 17 noiembrie.)

Spania a cunoscut un caz de infectare, o infirmiera care s-a ocupat de doi misionari contaminati si repatriati la Madrid unde au incetat din viata in august si, respectiv, septembrie. Ulterior, infirmiera a fost declarata vindecata, mai scrie AFP.