Grupul jihadist Statul Islamic (SI) a lapidat marti in Siria doi tineri barbati afirmand ca sunt homosexuali, primele executii comise sub aceasta acuzatie de extremisti, afirma ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citat de AFP.

"SI a ucis astazi prin lapidare un barbat" de 20 de ani "afirmand ca este gay", in localitatea Mayadin, provincia siriana Deir Ezzor (est), a precizat ONG-ul.

SI a afirmat ca a gasit pe telefonul sau mobil inregistrari video care il aratau "practicand acte indecente cu barbati", potrivit sursei citate.

In orasul Deir Ezzor, un tanar de 18 ani a fost de asemenea ucis marti, in acelasi mod si din acelasi motiv.

Mai multi militanti au afirmat pe retelele sociale ca cei doi barbati erau opozanti ai SI iar gruparea s-a folosit de pretextul homosexualitatii pentru a-i ucide.

Jihadistii au ucis mai multe femei prin lapidare, sub acuzatia de adulter, in special in fieful lor din Raqqa.

La Mayadin, o femeie de profesie dentist a fost ucisa in august deoarece continua sa trateze pacienti de ambele sexe, a precizat acest ONG, in 14 noiembrie.

ONG-ul este localizat in Marea Britanie si se bazeaza o vasta retea de informatori in Siria.

Tot marti, Statul Islamic a anuntat ca a decapitat in Siria un membru al minoritatii Ismailitilor, o aripa a islamului siit, sub acuzatia de "apostazie".

"Ieri (luni), politia islamica din provincia Homs (centru) a aplicat sentinta pentru apostazie impotriva unui ismailit", a anuntat gruparea islamica ultra-radicala, intr-un comunicat publicat pe forumurile jihadiste.

SI a publicat si fotografii de la executie. Intr-una dintre ele se vede victima, al carei nume nu a fost publicat, in genunchi, in timp ce un jihadist flutura o sabie deasupra capului sau.

Gruparea extermista sunita, care a proclamat in iunie un califat in regiunile pe care le controleaza in Siria si in Irak, sunt acuzati de crime impotriva umanitatii de catre ONU, din cauza numeroaselor atrocitati pe care le comit: decapitari, crucificari, sclavie etc.