Autoritatile ruse considera ca angajamentul NATO facut in 2008, la summitul de la Bucuresti, privind posibilitatea admiterii Ucrainei si Georgiei intra in contradictie cu logica securitatii in Europa, relateaza RIA Novosti, potrivit Mediafax.

"In anul 2008, cu mult inainte de venirea la putere a lui Petro Porosenko, Alianta Nord-Atlantica a decis, la presiunile Statelor Unite, sa includa o fraza conform careia Ucraina si Georgia vor adera intr-o zi la NATO. Consider ca aceasta decizie este cea mai distructiva pentru sistemul de securitate european, intrand in contradictie cu procesul politic si diplomatic din ultimii ani", subliniaza Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni ca angajamentul asumat la summitul NATO de la Bucuresti, privind perspectiva aderarii Ucrainei, continua sa fie valabil. "Usa ramane deschisa. In timpul summitului de la Bucuresti am decis ca Ucraina va putea deveni membru al NATO. Aceasta decizie este valabila in continuare daca Ucraina indeplineste criteriile de aderare", a afirmat Stoltenberg.