Papa Francisc a sustinut marti un discurs in Parlamentul European -primul dupa cel sustinut de Papa Ioan Paul II in forul european in urma cu 25 de ani- in care a vorbit despre pastrarea demnitatii umane, promovarea drepturilor omului, imigratie, democratie si protectia mediului. Papa a comparat Europa cu o "bunica" slabita, cerandu-i sa devina o "referinta pentru umanitate" si sa primeasca si sa ajute imigrantii care vin pe coastele sale. Mesajul transmis de capul Bisericii Catolice a marcat si o revenire la valorile conservatoare promovate traditional de institutia pe care o reprezinta, Papa Francisc condamnand indirect avortul si eutanasia si denuntand individualismul, consumatorismul si lipsa de solidaritate.

Papa Francisc, discurs in PE. In fundal, Martin SchulzFoto: Parlamentul European

Potrivit Parlamentului European, Papa Francisc a incurajat "Europa sa redescopere cea mai buna varianta a sa".

Sesiunea parlamentara a fost deschisa formal de presedintele PE Martin Schulz care a aratat ca pierderea increderii cetatenilor in politica, atat la nivel national cat si la nivel european, este "imensa" si a subliniat ca nicio institutie nu poate opera daca nu este sprijinita: "Prin urmare, trebuie sa cooperam cu totii pentru a recastiga increderea pierduta".

Presedintele Schulz a evidentiat ca UE si Biserica Catolica au teluri comune, si anume promovarea "valorilor tolerantei, respectului, egalitatii, solidaritatii si pacii" si ca "Uniunea Europeana se bazeaza pe incluziune si cooperare mai degraba decat excludere si confruntare".

Drepturile omului si demnitatea umana

"As vrea sa ofer un mesaj de speranta si incurajare tuturor cetatenilor Europei", le-a spus Papa Francisc parlamentarilor.

Capul Bisericii catolice a aratat ca demnitatea este un concept cenral in procesul reconstruirii Europei dupa cel de al Doilea Razboi Mondial si a laudat faptul ca "promovarea drepturilor omului este central in cadrul angajamentului UE de a promova demnitatea persoanei", atat in uniune cat si in relatiile cu tari terte.

Parlamentul European are "responsabilitatea de a mentine in viata democratia pentru popoarele Europei". Potrivit Papei Francisc, nu ar trebui sa li se permita democratiilor sa "se prabuseasca sub presiunea intereselor multinationale care nu sunt universale".

Inaltul prelat a adaugat ca "a sosit timpul pentru promovarea unor politici care sa creeze locuri de munca, insa, mai presus de orice, exista o nevoie de a restabili demnitatea muncii prin asigurarea unor conditii de munca adecvate".

Imigratie si protectia mediului

"Europa a fost intotdeauna in avangarda eforturilor de a promova ecologia", a afirmat Papa. Respectarea mediului inseamna sa nu distrugi mediului insa si "sa il folosesti pentru un scop mai bun", precum furnizarea de hrana pentru cei care au nevoie si atentia de a nu risipi aceasta hrana.

Papa Francisc a vorbit si despre procesul de migratie in UE, afirmand ca "nu putem permite Mediteranei sa devina un mare cimitir" si subliniind ca oamenii care vin la bordul unei ambarcatiuni au nevoie de "acceptare si asistenta".

Europa va fi in masura sa se confrunte cu problemele legate de imigratie "doar daca este capabila sa isi afirme clar propria identitate culturala", a mai arata Papa Francisc.

Papa Francisc a comparat Europa cu o "bunica" slabita, cerandu-i sa devina o "referinta pentru umanitate" si sa primeasca si sa ajute imigrantii care vin pe coastele sale, potrivit AFP.

"Unei Uniuni mai extinse, mai influente, pare (...) sa i se adauge imaginea unei Europe putin imbatranite si comprimate, care tinde sa se simta mai putin protagonista", a apreciat el in fata eurodeputatilor.

Impresia generala oferita de Vechiul continent este "cea a unei bunici, a unei Europe care nu mai este fecunda si vie", in timp ce lumea a devenit "din ce in ce mai eurocentrica", a apreciat papa intr-un lung discurs cu un ton foarte personal si mai degraba critic in fata eurodeputatilor.

"A venit momentul sa abandonam ideea unei Europe inspaimantate si repliate inspre ea insasi", care sa fie "un punct de referinta pretios pentru toata umanitatea", a afirmat el.

O revenire la valorile conservatoare

Papa a denuntat, de asemenea, individualismul si consumatorismul, lipsa de solidaritate, birocratia, care reduc barbatii si femeile la "zalele unui angrenaj care ii trateaza ca obiecte de consum".

"O Europa care nu mai este deschisa dimensiunii care transcende viata, este o Europa care risca lent sa isi piarda sufletul si acest spirit umanist", a afirmat Papa Francisc.

Intr-o condamnare indirecta a avortului si eutanasiei, el a citat "cazul unor persoane in faza terminala, batrani abandonati si lasati fara ingrijire, copii care sunt ucisi in pantec de mamele lor".

El a afirmat, de asemenea, ca "crestinismul nu reprezinta o amenintare pentru caracterul laic al statelor sau pentru independenta institutiilor Europei, ci mai degraba o imbogatire", in timp ce unii eurodeputati au protestat in numele laicitatii fata de venirea sa.