Ciocniri violente au izbucnit luni noaptea pe strazile micului oras american de Ferguson, cu populatie preponderent de culoare, dupa ce un juriu a decis ca ofiterul de politie alb care a ucis in vara un tanar negru neinarmat sa nu fie urmarit penal, scrie presa internationala.

Membrii juriului au fost noua cetateni albi si trei de culoare, scrie Reuters.

ora 8.45 - Un politist a fost ranit prin impuscare marti dimineata in suburbia St. Louis, dar nu se stie daca incidentul are loc cu protestele violente izbucnite acum cateva ore dupa ce s-a anuntat ca politistul care a impuscat in august un tanar de culoare nu va fi urmarit penal

ora 8.10 Avocatul politistului spune ca acesta a respectat legea.

ora 8.00 Sute de persoane furioase adunate in fata sediului politiei locale din Ferguson striga "Nu sunteti decat niste criminali!", transmite Reuters. In zona s-au auzit focuri de arma si a izbucnit un incendiu.

"Nu este justitie, nu este pace!" au scandat mai devreme manifestantii din aceasta suburbie a St. Louis, Missouri, deja scena unor revolte grave in august, dupa moartea lui Michael Brown, impuscat mortal de politist in plina zi cu sase gloante.

La scurt timp dupa anuntarea deciziei juriului, care il scapa de raspundere pe politistul Darren Wilson, presedintele Barack Obama si familia lui Michael Brown au facut apel la multime sa demonstreze pasnic si la politie sa dea dovada de retinere.

"Trebuie sa recunoastem ca situatia din Ferguson ne trimite inapoi la cele mai importante provocari cu care tara noastra inca se confrunta. In prea multe regiuni ale tarii, exista o neincredere profunda intre fortele de ordine si comunitatile de culoare", a adaugat Obama, referindu-se la discriminarea rasiala.

Politia a dezmintit ca ar fi folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatarii, scrie AFP. Politistii au anuntat in schimb ca au avut loc mai multe jafuri in partea de nord a suburbiei St. Louis si a ca o masina a lor a fost incendiata.

Guvernatorul a decretat stare de urgenta in statul Missouri.

Michael Brown, in varsta de 18 ani, a fost ucis in 9 august in Saint Louis de politistul Darren Wilson. Trupul sau a ramas peste 4 ore cazut in strada pana sa fie ridicat de autoritati.

Versiunile politiei si ale mai multor persoane sunt divergente

Dupa decesul lui Michael Brown, nu mai putin de trei autopsii au fost cerute, de catre autoritatile americane, de ministerul Justitiei si de familie, in incercarea de a aduce lumina asupra circumstantelor decesului tanarului.

Politistii spun ca Michael Brown ar fi incercat sa ia arma unuia dintre oamenii legii, care l-a impuscat. Mai multi martori, printre care si prietenul lui Michael Brown, care il insotea, acesta avea mainile ridicate in aer.

Rezultatele autopsiei cerute de familie, publicate luni, au aratat ca tanarul a murit dupa ce a incasat cel putin sase gloante. Potrivit editiei de marti a Los Angeles Times, rezultatele autopsiei solicitate la nivel federal indica si ele sase rani prin impuscare.

Moartea lui Michael Brown a capatat o dimensiune nationala si tine prima pagina a ziarelor, dupa ce a reinviat spectrul revoltelor rasiale din Statele Unite.

Dorind sa ramana "prudent" in acest dosar, atat timp cat ancheta nu s-a incheiat, Barack Obama, primul presedinte negru al Statelor Unite, a evocat inegalitatile rasiale din tara si comunitati "care se regasesc adeseori izolate, fara speranta si fara perspective economice".

Obama a precizat intr-o conferinta de presa ca a recomandat guvernatorului din Missouri o utilizare "limitata" a Garzii Nationale, care a ajuns luni in localitate, si a afirmat ca nimic nu scuza "folosirea fortei excesive de catre politia locala".