Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a indemnat luni pe israelieni si palestinieni "sa se indeparteze de prapastie" si sa se intoarca la masa negocierilor pana cand nu e prea tarziu, potrivit Mediafax.

"Popoarele israelian si palestinian impartasesc un destin comun pe un pamant comun. Nu se pune problema de a elimina pe unul sau pe celalalt", a subliniat Ban Ki-moon in fata unui comitet al Natiunilor Unite pentru drepturile palestinienilor.

El a indemnat "toate partile sa se indeparteze de prapastie si sa gaseasca o cale a pacii inainte ca speranta si timpul sa se risipeasca".

Aceste declaratii au fost facute in contextul cresterii ingrijorarii la nivel international in urma reescaladarii violentelor in Ierusalimul de Est. Absenta unor perspective privind pacea si continuarea procesului de colonizare de catre Israel reduc sperantele in vederea ajungerii la o solutie a doua state promisa de ONU, in care Israelul si noul stat Palestina ar urma sa coexiste.

Potrivit lui Ban, israelienii si palestienii par "sa fie pe cale de a pierde orice simt al contactului". "Cand se va ajunge acolo, nu va mai fi foarte departe de prapastie", a avertizat el.

In contextul in care o solutie politica nu pare a se contura, iar negocierile israeliano-palestiniene purtate timp de noua luni sub egida secretarului de Stat american John Kerry au esuat in aprilie, mai multe state din Europa intentioneaza sa recunoasca in mod simbolic statul Palestina.

Adunarea Nationala a Frantei va vota, la 2 decembrie, o rezolutie pe aceasta tema.

De asemenea, palestinenii intentioneaza sa prezinte la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie care cere retragerea Israelului din toate teritoriile ocupate.

In pofida unor declaratii ale palestinienilor potrivit carora textul acestui proiect de rezolutie va fi gata pentru a fi supus la vot in noiembrie, reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a anuntat pentru AFP ca inca nu a fost fixata o data pentru dezbaterea acestui proiect in Consiliu.