Armata americana a furnizat trei radare antimortier, destinate detectarii si localizarii pozitiilor de tragere, Ucrainei, care solicita material american pentru a contracara rebeliunea prorusa din estul tarii, a anuntat vineri Pentagonul.

Radarele au fost trimise Kievului la bordul unui avion cargo C-17, care l-a insotit pe vicepresedintele american Joe Biden in vizita sa in Ucraina, ce coincide cu implinirea unui an de la revolta din Maidan, informeaza Mediafax citand AFP.

In total, 20 de radare antimortier urmeaza sa fie livrate Ucrainei in urmatoarele saptamani. Trupele ucrainene ar urma sa inceapa pregatirea in vederea utilizarii lor la jumatatea lui decembrie, potrivit colonelului Steven Warren, un purtator de cuvant al Pentagonului.

Radarele detecteaza si localizeaza provenienta tirurilor de mortier. Ele pot fi amplasate si pe mortierul care raspunde tirurilor.

"Va revine ucrainenilor sa decida cum, unde si cand vor sa puna in functiune aceste sisteme", a asubliniat colonelul Warren.

Pentru moment, presedintele Barack Obama refuza sa livreze arme si munitii Ucrainei, preferand sa ii furnizeze material "neletal", precum radare, ochelari pentru vedere nocturna sau veste antiglont.