O spioana rusa, condamnata in 2013, in Germania, impreuna cu sotul sau intr-un caz de spionaj, a fost recent pusa in libertate inainte de ispasirea pedepsei si s-a intors in Rusia, a anuntat vineri presa germana, care evoca un posibil schimb de agenti, informeaza Mediafax citand AFP.

Aceasta femeie, in varsta de 48 de ani, cunoscuta sub numele fals de Heidrun Anschlag, a fost eliberata in urma cu doua zile si a parasit Germania pentru a reveni in Rusia, in timp ce sotul sau Andreas, in varsta de 53 de ani, a ramas in detentie, relateaza saptamanalul Focus si agentia de presa DPA.

Barbatul si femeia de nationalitate rusa s-au instalat, in urma cu peste 20 de ani, cu ajutorul unor false documente austriece, in Germania, unde au dus o viata obisnuita, cu scopul de a-si ascunde activitatea de agenti secreti.

Cuplul colecta informatii despre strategii militare si politice ale Uniunii Europene (UE) si NATO, pe care le obtinea prin intermediul unui contract in cadrul ministerului olandez al Afacerilor Externe.

Ei au fost arestati in octombrie 2011, dupa ce politia germana a surprins femeia in timp ce asculta mesaje criptate.

Heidrun Anschlag a fost condamnata, in iulie 2013, la cinci ani si jumatate de inchisoare, iar sotul sau - la sase ani si jumatate.

Potrivit Focus, eliberarea acestei spioane ruse s-ar inscrie in cadrul unui schimb de agenti intre Rusia si Germania.

La mijlocul anului 2013, dupa condamnarea cuplului la pedeapsa cu inchisoarea, cotidianul rus Kommersant a dezvaluit ca Moscova ar vrea sa efectueze un schimb de agenti arestati in strainatate.