Presedintele ucrainean Petro Porosenko a fost huiduit vineri, la Kiev, la ceremonia prin care a fost marcat un an de la inceputul protestelor proeuropene din Piata Independentei (Maidan), a caror reprimare violenta a provocat in februarie caderea regimului ucrainean, relateaza AFP, citat de Mediafax. "Rusine! De ce nimeni nu a fost pedepsit?", au scandat zeci de apropiati ai victimelor reprimarii din februarie catre presedintele ucrainean, care depunea o coroana de flori pe strada Institutka, unde au fost ucisi majoritatea manifestantilor.

Vicepresedintele american Joe Biden, care urma sa participe impreuna cu presedintele Petro Porosenko la ceremonie, nu a mai coborat din masina. "Datorita sangelui varsat de copiii nostri ocupati acest post", i-au transmis protestatarii presedintelui ucrainean. "Porosenko, unde sunt asasinii copiilor nostri?", scria, de asemenea, pe un afis purtat de manifestanti.

La 21 noiembrie 2013, regimul prorus de la Kiev a renuntat la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, in favoarea consolidarii cooperarii cu Rusia, ceea ce a declansat mai multe saptamani de manifestatii proeuropene si aparitia miscarii Maidan.

In februarie, reprimarea manifestatiilor din Piata Independentei din Kiev s-a soldat cu aproximativ o suta de morti, in conditii care nu au fost inca elucidate.

Dupa interventiile in forta asupra manifestantilor, presedintele de la acea vreme, Viktor Ianukovici, a fugit in Rusia, iar ulterior a fost demis de Parlament. Miliardarul prooccidental Petro Porosenko a fost ales la conducerea Ucrainei in 25 mai.