Rezultatele oficiale de la primul tur al alegerilor locale din Polonia nu au fost publicate nici dupa cinci zile de la scrutin, in urma unei serii de defectiuni fara precedent ale sistemului informatic al comisiei electorale, scrie AFP.

Responsabili ai opozitiei, atat de dreapta cat si de stanga, au reclamat organizarea de noi alegeri, optiune respinsa ferm vineri de premierul Ewa Kopacz si de presedintie.

Tensiunea era puternica joi seara, la Varsovia, odata cu ocuparea sediului comisiei de catre grupuri de manifestanti care contesta legitimitatea acestui scrutin. Acestia au fost evacuati in cele din urma de politie, care a arestat 12 persoane.

Lucrarile comisiei, suspendate in urma acestui incidente, au fost reluate vineri dimineata. Comisia spera sa publice rezultatele scrutinului in aceasta zi.

Extrema dreapta nationalista a anuntat manifestatii sambata in mai multe orase din Polonia.

Potrivit exit-poll-urilor, partidul conservator Drept si Justitie (PIS, opozitie) al lui Jaroslaw Kaczynski a castigat primul tur de scrutin, invingand liberalii aflati la putere, o prima victorie dupa noua ani pentru acest partid.

Presedintele Bronislaw Komorowski a decis sa isi amane o vizita in Japonia, prevazuta marti, din cauza acestei crize politice.