Presedintele Barack Obama va oferi celor circa cinci milioane de imigranti ilegali, dintr-un total de 11 milioane care traiesc in Statele Unite, o amanare temporara care sa le permita sa evite expulzarea, a anuntat executivul american, informeaza AFP. CBS News, NBC si ABC au hotarat sa nu tarnsmita discursul presedintelui Obama deoarece nu a supus subiectul dezbaterii.

Intr-un discurs solemn la Casa Alba, Obama urmeaza sa explice modul in care orice imigrant ilegal, care traieste de mai mult de cinci ani in Statele Unite si are un copil american sau detine un statut de rezident permanent, ar putea obtine un permis de lucru timp de trei ani.

Presedintele Statelor Unite va anunta de asemenea o relaxare a conditiilor de acces la programul DACA /"Deferred Action for Childhood Arrival/, lansat in 2012 si care ofera permise de sedere temporara minorilor sositi pe teritoriul SUA inainte de varsta de 16 ani.

"O amnistie in masa ar fi nedreapta. Expulzarile in masa ar fi si imposibile si contrare caracterului nostru", a explicat presedintele american in timpul unei scurte alocutiuni solemne la Casa Alba. "Suntem si vom fi intotdeauna o natiune de imigranti", a adaugat el, citat de AFP.

Casa Alba, care a precizat ca intarirea controlului la frontiere este de asemenea prevazuta in arsenalul de masuri prezidentiale, a declarat ca vor fi aplicate criterii stricte si in niciun caz nu este vorba despre o "usa deschisa" tuturor candidatilor la exil. "Daca nu intruniti cerintele pentru o amanare, va puteti astepta sa fiti expulzati", a rezumat un responsabil sub acoperirea anonimatului.

Subliniind ca de peste o jumatate de secol, "toti presedintii, democrati si republicani", au uzat de prerogativele lor pentru a actiona in domeniul imigratiei fara a solicita aprobarea Congresului, executivul american afirma ca actioneaza pe baze legale solide.

Un numar de republicani au pus la indoiala legalitatea si constitutionalitatea acestor anunturi prezidentiale.

De la regularizarea in masa din 1986, sub Ronald Reagan, toate incercarile de a reforma sistemul imigratiei au esuat. Considerand ca a demonstrat o "rabdare extraordinara" cu Congresul, Obama a avertizat in urma cu cateva saptamani ca va actiona singur pentru a raspunde la deficientele unui "sistem care nu mai functioneaza".

"CBS News nu va difuza discursul in aceasta seara", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al canalului. NBC a anuntat acelasi lucru, dar a precizat ca discursul va fi difuzat de canalul sau de stiri MSNBC. Si ABC a declarat de asemenea ca discursul nu va fi difuzat de canal dar ca va fi disponibil "pe toate platformele digitale ale ABC News, dintre care Apple TV, si la radio" ABC.

Casa Alba se astepta la mai multe pentru acest discurs catre natiune, in care presedintele urmeaza sa anunte o serie de masuri pentru milioanele de imigranti ilegali.

Ea a recunoscut ca discutiile informale cu marile canale au esuat.

"Dar suntem siguri ca discursul din aceasta seara, avand loc la ora 20.00, va fi primit cu multa atentie de presa scrisa, radiouri, pe internet si alte media audiovizuale", a declarat pentru AFP un responsabil de la Casa Alba, cu conditia anonimatului.

Doua televiziuni hispanice, Univision si Telemundo, au in orice caz intentia de a-l transmite in direct, ca si CNN, MSNBC, PBS si Fox News.