Cancelarul german Angela Merkel a reafirmat joi in Polonia ca "securitatea Europei, pe termen mediu si lung, nu poate fi asigurata decat prin cooperare cu Rusia", potrivit AFP.

"De aceea sanctiunile nu sunt un scop in sine", a spus ea, intr-o aluzie la dosarul ucrainean.

Angela Merkel a facut aceasta declaratie la Krzyzowa, in sud-vestul Poloniei, cu ocazia celei de-a 25-a aniversari a reconcilierii istorice dintre Germania si vecinul sau estic, si in conditiile in care relatiile dintre Occident si Moscova traverseaza cea mai grva criza de la finele Razboiului Rece, din cauza rolului jucat de Rusia in conflictul armat din Ucraina.

Reamintind in declaratia sa ca integritatea Ucrainei a fost incalcata, cancelarul a reafirmat solidaritatea NATO fata de toti membrii sai, subliniind ca Germania va aplica acest principiu, in caz de necesitate.

Recunoscand inca o data responsabilitatea Germaniei pentru ororile din al doilea Razboi Mondial, ea nu a evitat un subiect spinos, cel al germanilor alungati in 1945 din teritoriile ocupate de Polonezi. "Expulzarea lor a fost ilegala" dar explicabila dupa crimele Germaniei naziste, a apreciat ea.

Locul ales pentru intalnirea cu premierul polonez Ewa Kopacz are o puternica simbolistica pentru relatiile polono-germane.

Aici, la Krzyzowa, cancelarul german Helmut Kohl a asistat la o slujba in 12 noiembrie 1989, la doua zile dupa caderea Zidului Berlinului, cu premierul primului guvern necomunist polonez Tadeusz Mazowiecki.

Tot la Krzyzowa, apartinand in acea epoca Germaniei si numita Kreisau, s-a nascut miscarea clandestina germana impotriva lui Hitler care a condus la atentatul ratat impotriva liderului nazist din 20 iulie 1944. Mai multi membri ai miscarii denumite Cercul de la Kreisau au fost judecati si executati la Berlin.