Politia italiana a reusit sa filmeze in premiera ritualuri mafiote de initiere, in cadrul unei anchete care a condus la arestarea a 40 de persoane suspectate ca sunt membre 'Ndrangheta, Mafia din Calabria (sud), informeaza mediafax, citand AFP.

"Am identificat aproximativ 500 de episoade de intimidare in perioada 2008-2014, inclusiv numeroase extorcari care, in cele mai multe cazuri, nu au fost denuntate de catre victime", a declarat pentru presa, la Milano (nord), magistratul Paolo Storari, unul dintre conducatorii anchetei.

Politia italiana a fost pentru prima data in masura sa inregistreze, cu camera ascunsa, juramantul depus de catre mafioti fata de clanurile lor, dar si alte ritualuri in cadrul 'Ndrangheta.

"Pentru prima data, am inregistrat in direct depuneri de juramant" mafiote, a subliniat Ilda Boccassini, o cunoscuta magistrata italiana, care a coordonat aceasta ancheta.

In aceste imagini poate fi vazut un grup de mafioti care depune juramantul inainte de a intra in clan, in fata unui lider cunoscut sub numele de "Santa".

Acesti noi membri afirma ca jura credinta 'Ndrangheta, "in tacerea noptii, sub lumina stelelor si splendoarea lunii", cu scopul de "a proteja fratii".

Intr-o inregistrare video publicata de un ziar italian, un mafiot neidentificat spune ca incepand din momentul respectiv acesti noi membri sunt proprii lor judecatori si calai, daca se sustrag codului mafiot.

"Incepand de-acum, nu alti oameni va vor judeca, voi va veti judeca voi-insiva", afirma el.

Ancheta a durat aproximativ doi ani. Au avut loc interceptari ale unor convorbiri telefonice si inregistrari cu camera ascunsa in locuri de intalnire ale mafiotilor.

Cele 37 de persoane arestate si incarcerate si cele trei persoane plasate sub arest la domiciliu sunt in prinicipal membre a trei clanuri din regiunile Como si Lecco, doua orase industriale situate la nord de Milano dar afiliate unor familii criminale calabreze, lucru care demonstreaza infiltrarea Mafiei in regiunile bogate din nordul tarii, in pofida originilor teritoriale ale acesteia.

Printre persoanele arestate, acuzate de asociere mafiota, detinere de arme si extorcare, se afla si un minor, in varsta de 17 ani, fiul unui lider al unui clan din Lecco, au precizat magistratii.

Pe baza probelor acumulate, Boccassini a anuntat ca parchetul va cere judecarea imediat, o procedura accelerata care permite evitarea fazei audierilor preliminare.