Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat marti dorinta R.Moldova de a se integra in UE, apreciind ca tara vrea sa "stea la coada pentru a intra in clubul select al motanilor grasi", si a apreciat ca scrutinul parlamentar va determina orientarea geopolitica a Chisinaului, relateaza agentia Itar Tass, potrivit Mediafax.

Dmitri RogozinFoto: Agerpres

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie "vor decide soarta Republicii Moldova, orientarea ei geopolitica. Sper ca in urma acestui scrutin la putere vor veni persoane care vor reprezenta interesele majoritatii. Cunoastem si salutam orientarea dorita de majoritatea populatiei", a declarat Rogozin, apreciind ca "majoritatea cetatenilor moldoveni ar vrea o integrare in Uniunea Vamala".

El a subliniat ca autoritatile de la Chisinau trebuie sa "garanteze moldovenilor care muncesc in Rusia dreptul la libera exprimare", in contextul in care pe teritoriul rus vor fi deschise doar cinci sectii de votare.

"Peste 700.000 de cetateni moldoveni muncesc in Rusia. Asta inseamna ca ei voteaza cu mainile, picioarele si inima pentru o apropiere de Rusia, care nu este un stat strain pentru ei", a adaugat vicepremierul, in cursul unei intalniri cu liderul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, Igor Dodon.

"Nu sunt convins ca orientarea politica a coalitiei actuale este pe deplin patriotica", a afirmat el.

In opinia lui Rogozin, Republcia Moldova, in prezent, vrea sa "stea la coada pentru a intra in clubul select al motanilor grasi".

"Insa toti inteleg foarte bine ca aceasta tara nu va fi primita in Uniunea Europeana. Stand la coada, Chisinaul va trebui sa indeplineasca niste cerinte stricte", a declarat Rogozin.

"Astfel, Republica Moldova nu va avea drepturi, ci doar obligatii", a adaugat vicepremierul rus, subliniind ca nu intentioneaza sa se implice in afacerile interne ale acestei tari.

La randul sau, Igor Dodon a declarat ca majoritatea cetatenilor moldoveni ar fi impotriva orientarii proeuropene a actualei puteri, deoarece "ei inteleg ca Rusia si Republica Moldova au un trecut comun si un prezent comun".

Dodon a mentionat ca in cazul unei victorii la alegerile din 30 noiembrie, partidul sau va cere denuntarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana.