Doi palestinieni inarmati cu topoare si pistoale au ucis marti patru evrei intr-o sinagoga din Ierusalim, in cel mai grav atac armat din ultimii ani petrecut in Orasul Sfant, scrie AFP.

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat imediat ca va raspunde cu o "mana de fier" in fata acestui atentat, majorand astfel temerile legate de o turnura confesionala periculoasa a conflictului israeliano-palestinian.

Atacul s-a produs cu putin timp inainte de ora 07,00 (05,00 GMT) intr-o sinagoga din cartierul Har Nof, in Ierusalimul de Vest, considerat un bastion al Shass, un partid ultra-ortodox.

Atacatorii, doi veri, Udai si Ghassan Abu Jamal, au intrat in sinagoga la ora rugaciunii de dimineata. "Am auzit focuri de arma si un credincios a iesit din cladire strigand 'e un masacru'", a povestit un martor, la radio.

Cei doi palestinieni au fost ucisi de fortele de ordine, care au ajuns rapid la fata locului. Trei dintre cele patru persoane ucise aveau cetatenie dubla, israeliano-americana, iar unul israeliano-britanica. Alte opt persoane au fost ranite, dintre care una se afla intr-o stare critica.

Moartea a patru evrei intr-un loc de cult arunca paie pe foc in conditiile in care Orasul Sfant este marcat de puternice tensiuni religioase, in special in jurul foarte sensibilului loc al Esplanadei Moscheilor, unde extremistii evrei si-au intensificat recent campania pentru a obtine dreptul de a se ruga.

In acest context tensionat, ministrul securitatii interne Yitzhak Aharonovich a decis sa faciliteze posibilitatea militarilor si a "paznicilor scolilor sau gradinitelor" de a-si putea pastra armele in afara orelor de serviciu.

Principalele miscari islamiste palestiniene, Hamas si Jihadul Islamic, au salutat atacul care nu au fost revendicat inca si au cerut "continuarea operatiunilor".