Natiunile Unite se pregatesc sa voteze marti o rezolutie condamnand bilantul Coreii de Nord in materie de drepturi ale omului care ar putea conduce Phenianul sa fie nevoit sa raspunda pentru eventuale crime impotriva umanitatii, relateaza AFP.

O comisie a Adunarii Generale trebuie sa voteze acest proiect de rezolutie initiat de Uniunea Europeana si Japonia, sprijinit de alte 48 de tari. Documentul se refera in mare parte la un raport al ONU, dat publicitatii in ianuarie, care atragea atentia asupra incalcarii drepturilor omului 'fara egal in lumea de astazi', potrivit Mediafax.

Coreea de Nord a incercat sa amendeze textul, dar, in pofida amenintarilor cu represalii formulate de diplomatii nord-coreeni, proiectul a primit numai usoare retusuri.

Noul proiect include o dispozitie care apreciaza oferta Phenianului de a coopera cu comisarul Natiunilor Unite pentru drepturile omului, precum si invitatia adresata raportorului special al ONU de a vizita Coreea de Nord. Cu toate acestea, mentine apelul adresat Consiliului de Securitate de a trimite Phenianul in fata Curti Penale Internationale (CPI) pentru a fi judecat.

Rezolutia ar urma sa beneficieze de o larga majoritate, intre 100 si 120 de voturi, din cele 193 de tari reprezentate in aceasta comisie avand ca misiune sa ia in discutie incalcari ale drepturilor omului.

Ulterior, documentul va fi examinat de Adunarea Generala in ansamblul sau, in decembrie, si se va pune problema pentru Consiliul de Securitate daca se va conforma rezolutiei si va denunta efectiv regimul de la Phenian la CPI. Dupa toate probabilitatile, China si Rusia, membri permanenti ai Consiliului, se vor opune unei asemenea situatii.

Phenianul a denuntat proiectul de rezolutie ca fiind un complot pus la cale de Statele Unite pentru a discredita regimul sau si a duce la caderea acestuia.

Luna trecuta insa, liderii nord-coreeni au tinut prima reuniune din ultimii 10 ani cu raportorul special al ONU si l-au invitat sa efectueze o vizita in Coreea de Nord. De asemenea, ei s-au oferit sa coopereze cu Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului.