Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a ordonat, sambata, retragerea tuturor serviciilor publice din regiunile aflate sub controlul separatistilor pro-rusi, in estul Ucrainei, masuri ce consfintesc de facto impartirea tarii, informeaza AFP.

Intr-un decret, Poroshenko ordona guvernului ca, in decurs de o saptamana, sa ia masuri "pentru incetarea activitatilor companiilor, institutiilor si organizatiilor de stat din teritoriile unde se desfasoara operatiunea antiterorista".

Aceasta decizie se aplica serviciilor publice precum scolile, spitalele si serviciile de urgenta, a explicat pentru AFP un inalt responsabil ucrainean, sub rezerva anonimatului.

"Este o masura decisiva, s-a terminat cu micile jocuri", a declarat el. "Toate structurile finantate de stat de acolo vor fi retrase", a mai spus oficialul.

"Fondurile (astfel economisite, n.r.) vor fi distribuite sub forma de ajutor umanitar pentru aceste regiuni", a precizat el.

Publicat in timp ce la Brisbane (Australia) se desfasoara un summit G20 in cadrul caruia criza ucraineana reprezinta o tema principala, decretul prezidential ordona de asemenea evacuarea, cu acordul lor, a functionarilor si retragerea, in masura posibilitatilor, a documentelor si bunurilor publice.

Tribunalele, magistratii si detinutii vor trebui mutati in afara zonelor controlate de separatisti, se mai arata in decret, care anunta de asemenea o amnistie pentru cei care au comis infractiuni minore.

Totodata, acesta mentioneaza ca se va "propune" bancii centrale ucrainene sa ia masuri, in termen de o luna, pentru a sista serviciile bancare pentru firme si persoane fizice.

Decretul prezidential este o consecinta a alegerilor organizate in regiunile separatiste pe 2 noiembrie, spre nemultumirea Kievului.

La doua zile dupa scrutin, presedintele Poroshenko a anuntat ca Ucraina va fi "constransa" sa inaspreasca tonul si sa "izoleze" militar si economic zona aflata sub controlul rebelilor, "pentru a nu permite cancerului sa se extinda".