Rusia a trecut pe langa o criza monetara de amploare iar acum rusii respira usurati in fata usoarei relaxari de pe piete, dupa teama de a retrai traumatizantele crize din 1998 sau 2008, scrie AFP, care noteaza ca aceasta acalmie ar putea fi de scurta durata, avand in vedere revenirea tensiunilor din Ucraina.

Caderea cu aproape 10% a rublei in cateva zile, saptamana trecuta, a starnit o unda de panica in randul rusilor. In total, moneda rusa a pierdut un sfert din valoarea de la inceputul anului, pe fondul crizei ucrainene, agravata recent de caderea cotatiei petrolului.

"Mi-a fost frica", recunoaste Natalia, o moscovita de 26 de ani. "La inceput, am crezut ca e vorba de o speculatie si ca totul se va corecta. Dar acum incertitudinea e mare".

Acest cadru comercial povesteste ca a vrut sa-si schimbe o parte din economii in valuta, dar a renuntat cand a vazut ca deprecierea rublei s-a calmat. Si acum? "Nicio idee", marturiseste ea, convinsa ca aceasta criza nu s-a terminat.

Cozi de asteptare in fata bancomatelor, case de schimb valutar care faceau fata cu greu cererii de devize: fara a atinge un caracter masiv, aceste informatii au starnit temeri legate de o miscare de panica si au starnit temeri legate de o miscare de panica si intrarea rublei intr-o spirala inflationista in afara oricarui control.

In extremis, banca centrala, sustinuta public de presedintele Vladimir Putin, pare sa fi stins icendiul clarificandu-si politica si avertizand speculatorii ca va proceda la interventii soc daca sistemul financiar e amenintat. Rubla s-a redresat, fara insa a recupera tot terenul pierdut saptamana trecuta.

"Rusia a trecut la un fir de par de o criza monetara de mare amploare", crede economistul Chris Weafer, de la societatea Macro Advisory. "Dar amenintari majore raman".

Rusia ramane in continuare vizata de sanctiuni fara precedent impotriva economiei sale in special in sectorul bancar. Pretul petrolului, care asigura alaturi de gaze majoritatea veniturilor tarii, scade in continuu iar inflatia depaseste 8%.

Criza ucraineana, caderea pretului petrolului: "niciunul din motivele (caderii rublei) nu a disparut, ceea ce inseamna ca rubla va continua sa scada", a avertizat Igor Nikolaev, directorul institutului economic FBK, pe site-ul de stiri RBK.

"Pregatiti-va ca turbulentele economice sa nu se opreasca imediat", a adaugat acesta.

Rusii, desi acorda in continuare o incredere record lui Vladimir Putin, au fost rareori atat de pesimiste in privinta nivelului lor de viata, dupa cum arata sondajele de opinie si indicatorii economici.

Ultimele zile au trezit amintirile dureroase ale perioade post-sovietice si in special incetarea de plati suferita de Rusia in 1998, insotita de falimente de banci si prabusirea rublei. Imaginile cu multimi masate in fata bancilor cu speranta de a-si recupera depozitele, economii care nu mai valorau nimic a doua zi, raman puternice in memoria colectiva.

Zece ani mai tarziu, tara a suferit din plin efectele crizei financiare mondiale, dupa ce petrolul a pierdut trei sferturi din cotatie: rubla a cazut in sase luni cu aproape 40% fata de dolar iar produsul intern brut cu aproape 8%.

Dar in raport cu aceste doua crize, care au fost urmate de viguroasa relansare economica, "diferenta cheie este factorul politic", subliniaza Weaver, care arata ca nicio solutie nu este avuta in vedere in estul Ucrainei.

In toate cazurile, orizontul este negru pentru Rusia, a carei economie era deja in pierdere de viteza inaintea crizei geopolitice.

Cresterea a incetinit la 0,7% in cifre anualizate in trimestrul trei, potrivit cifrelor publicate joi, si atat autoritatile cat si economistii avertizeaza ca raul este in fata.

"Recesiunea care ne ameninta va fi mai putin violenta dar mai lunga decat in 2008-2009", a avertizat, intr-o nota, Alexandr Morozov, economist la HSBC. "De aceasta data, asistam de o recesiune structurala (...) fara portite de iesire rapida si simpla".