Ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, a declarat miercuri ca inca "nu poate fi fixata, la acest stadiu", o data pentru livrarea catre Rusia a primei nave de razboi de tip Mistral, transmite AFP.

Nava de asalt port-elicopter de tip MistralFoto: Defense.gouv.fr

"Livrarea ar trebui sa aiba loc in curand, doar ca societatea DCNS (Santierele Navale) a anuntat ca nu dispune in acest moment de autorizatia guvernamentala pentru export necesara pentru ca transferul sa aiba loc. Prin urmare, la acest stadiu, nu poate fi fixata o data pentru livrare", a declarat ministrul Le Drian in fata deputatilor de la Paris.

"De fapt, presedintele Republicii a subliniat ca o decizie definitiva va fi luata atunci cand vine momentul, iar el va cantari cu toata responsabilitatea decizia pe care trebuie sa o ia. Nu este o decizie simpla", a adaugat ministrul referindu-se la contractele de livrare a doua nave Mistral, devenite un "cuib de viespi" diplomatic pe fondul crizei ucrainene.

"Inainte de fixarea acestei date, care este necesara in vederea livrarii si exportului primei nave, indeplinirea obligatiilor contractuale continua. Orice initiativa suplimentara nu are sens si cred ca, la momentul potrivit, Franta isi va asuma responsabilitatile", a adaugat Le Drian.

Aceste nave de asalt port-elicopter de proiectie si comanda (BPC) sunt adevarate "cutite elvetiene" ale marinei datorita versatilitatii lor (port-elicopter, nava-spital, transport ambarcatiuni pentru acostare, etc.)

Franta a conditionat livrarea catre Rusia a primei nave, botezata "Vladivostok", de o implementare a armistitiului in estul Ucrainei si de o "solutionare politica" a crizei.

La sfarsitul lui octombrie, Rusia a anuntat ca va primi prima nava pe 14 noiembrie, o informatie dezmintita imediat de constructor si Guvernul francez pe fondul criticilor venite din partea unor state membre NATO.