Capitanul feribotului sud-coreean naufragiat in luna aprilie, acuzat ca i-a lasat in voia sortii pe cei peste 300 de pasageri, a fost condamnat marti la 36 de ani de inchisoare.

Lee Joon-Seok, in varsta de 69 de ani, a scapat de pedeapsa cu moartea ceruta de procurori si a fost gasit vinovat de neglijenta, in urma unui proces maraton de cinci luni, timp in care in proces au depus marturii infioratoare supravietuitori ai tragediei, scrie AFP.

Sewol, un feribot cu patru punti, s-a scufundat in aprilie in largul coastei de sud a Coreei de Sud, cu 476 de persoane la bord, dintre care 352 de liceeni aflati intr-o excursie scolara. 304 persoane au murit dintre care 250 erau liceeni.

Capitanul feribotului a parasit in graba nava in timpul naufragiului din 16 aprilie, in timp ce sute de persoane erau intr-o situatie fara iesire. In timpul audierilor, capitanul Lee, a carui fuga cu o nava de salvare a fost filmat, a declarat ca "merita" pedeapsa cu moartea, dar a spus ca nu a avut intentia sa sacrifice vietile pasagerilor.

"Am fost prea speriat, nu am putut sa fac nimic, a pledat el. Nu am luat masuri adecvate, ceea ce a dus la pierderea multor vieti pretioase".

Inginerul sef al navei a fost de asemenea condamnat la 30 de ani de inchisoare pentru omucidere deoarece nu si-a ajutat doi colegi de echipaj care erau raniti.