Presedintele Barack Obama s-a declarat decis, miercuri, sa coopereze in urmatorii doi ani cu adversarii sai republicani, carora le-a recunoscut victoria dupa alegerile de la jumatatea mandatului, scrie AFP.

"Imi doresc sa lucrez cu noul Congres astfel incat urmatorii doi ani sa fie cat mai constructivi posibil", a declarat acesta, intr-o conferinta de presa organizata la Casa Alba.

"Mesajul rasunator al acestor alegeri si al ultimelor alegeri este ca trebuie sa actionam", a spus acesta. "Afiliatiile partizane nu sunt importante".

Presedintele a anuntat ca va cere formal Congresului sa dezbata autorizarea recursului la forta impotriva gruparii Statul Islamic, o initiativa reclamata in aceasta toamna de alesi din ambele partide. O rezolutie parlamentara ar permite precizarea conturului exact al operatiunii militare impotriva jihadistilor din Siria si Irak.

"Lumea trebuie sa stie daca Statele Unite sunt unite in acest efort, iar barbatii si femeile din armata noastra merita sustinerea noastra clara si unita", a declarat Barack Obama.

Presedintele democrat, care a recunoscut ca prioritatile sale nu au multe sanse de a fi adoptate de noul Congres, a afirmat ca cele doua partide ar putea gasi un teren de intelegere in doua domenii: infrastructuri si sustinerea pentru exporturile americane, o aluzie la tratatele de liber-schimb aflate in negociere cu UE si 11 tari asiatice.

Presedintele a cerut inca o data Congresului sa adopte o reforma a sistemului de imigrare, pe modelul legii adoptate anul trecut de Senat, dar pe care republicanii din camera au refuzat sa o aprobe.

Dar seful executivului si-a reafirmat determinarea de a actiona prin decrete pana la finalul anului in acest domeniu.