Liderul autoproclamat al gruparii jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, apare, pentru prima data, in clasamentul anual al celor mai puternice personalitati din lume realizat de revista americana Forbes, in care liderul rus Vladimir Putin detine, pentru al doilea an consecutiv, primul loc, in fata presedintelui american Barack Obama, transmite AFP.

Irakianul Abu Bakr al-Baghdadi, care s-a autoproclamat in luna iunie calif al musulmanilor din intreaga lume, a preluat din 2010 conductie jihadistilor din gruparea Statul Islamic (SI), care controleaza la ora actuala teritorii vaste din Irak si Siria. Liderul SI a intrat pe pozitia 54 in topul realizat de Forbes.

Statele Unite, aflate in razboi contra EI inca din luna august, au oferit 10 milioane de dolari pentru capturarea liderului jihadist.

Vladimir Putin si-a consolidat pozitia in clasamentul Forbes inaintea liderului de la Casa Alba dupa anexarea penisulei Crimeea in martie, orchestrarea conflictului din Ucraina si semnarea unui contract de mai multe miliarde de dolari cu China pentru constructia unui oleoduct.

"Cine este cel mai puternic: liderul omnipotent din fruntea unei puteri corupte si beligerante sau liderul cu mainile legate aflat in fruntea tarii care domina lumea?" se intreaba Forbes.

Xi Jinping, care va mai ramane la conducerea Chinei pentru alti 10 ani, timp in care analistii estimeaza ca Imperiul Mijlociu va eclipsa Statele Unite, a fost plasat pe pozitia a treia.

Papa Francisc este pozitionat pe treapta a patra, urmat de cancelarul Angela Merkel pe cinci.

Printre cele 12 noi intrari in topul din 2014 figureaza premierul indian Narendra Modi (pozitia 15) si fondatorul Alibaba, si cel mai bogat chinez, Jack Ma (pozitia 30).

In topul Forbes al persoanelor celor mai influente au intrat 26 de americani si 19 asiatici, din care 6 chinezi.

Totodata, in clasament si-au facut drum 39 de directori executivi, aflati la conducerea unor companii cu venituri anuale de peste 3,6 mii de miliarde.

Doar 9 femei au fost selectate, printre care se numara si frantuzoaica Christine Lagarde, sefa FMI - pozitia 33.