Marea Britanie a colectat taxe in valoare de circa 5 miliarde de lire sterline (6,37 miliarde de euro) de la imigrantii din 10 state est europene, inclusiv din Romania, in perioada 2000-2011, cu 12% peste nivelul beneficiilor acordate acestora de autoritatile engleze, arata un studiu realizat de Centrul britanic pentru cercetarea si analiza migrarii (CReAM), citat de Huffington Post, potrivit Mediafax. Contributiile emigrantilor din toate statele UE au insumat 20 de miliarde de lire sterline (aproape 25,5 miliarde euro) in intervalul mentionat.

"Emigrantii europeni care au sosit in Marea Britanie incepand cu anul 2000 au generat venituri de peste 20 miliarde de lire sterline la bugetul public intre 2001 si 2011. Mai mult, acestia au contribuit la cresterea capitalului uman productiv, scutind autoritatile de cheltuieli cu educatia in valoare de 6,8 miliarde de lire sterline", au declarat reprezentantii CReAM.

Potrivit studiului, emigrantii europeni au un nivel de educatie superior cetatenilor britanici. Un sfert dintre est-europenii care au migrat in Marea Britanie in 2011 absolvisera o facultate, in timp ce procentajul britaniciloir care aveau diploma de licenta se situa la 24%.

Datele prezentate in raportul CReAM contrasteaza cu opiniile multor politicieni locali, care avertizeaza in mod constant despre "pericolul" pe care emigrantii il prezinta pentru economia britanica.

Nigel Farage, liderul partidului Ukip, a declarat saptamana trecuta ca Marea Britanie ar trebui sa reduca beneficiile acordate emigrantilor. Mai mult, el a sugerat ca guvernul sa refuze accesul emigrantilor care sufera de boli cronice severe si a celor care au cazier.

Premierul David Cameron este supus presiunilor din partea politicienilor sa reduca numarul emigrantilor si analizeaza mai multe strategii, printre care interzicerea accesului emigrantilor care nu au gasit un loc de munca si deportarea acelora care nu dovedesc ca se pot intretine singuri dupa o perioada de trei luni de cand au emigrat.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a avertizat ca implementarea acestor masuri ar putea fi duce la excluderea Marii Britanii din UE.