Liderul autoproclamatei "republici populare Donetsk", Aleksandr Zaharcenko, se declara deschis negocierilor pentru o reglementare pasnica a crizei din estul Ucrainei, inclusiv cu presedintele ucrainean Petro Poroshenko. Totodata, Zaharcenko si-a exprimat increderea in sprijinul economic oferit de Rusia si de "alte tari", informeaza agentia Interfax, citata de Agerpres.

"Sunt gata sa ma intalnesc cu oricine, inclusiv cu (presedintele Ucrainei) Petro Poroshenko", le-a spus Zaharcenko jurnalistilor.

Liderul separatist considera teritoriu al "republicii populare Donetsk" intreaga regiune Donetsk in granitele administrative ale acesteia.

De asemenea, Zaharcenko a declarat ca "republica" pe care o conduce spera la ajutor economic din Rusia si din "alte tari". "Abhazia, Transnistria, Venezuela si Cuba ne vor sustine economic, speram ca si Rusia", a spus liderul separatist.

Aleksandr Zaharcenko a "depus juramantul", marti, in calitate de "presedinte" al republicii Donetsk.

In data de 2 noiembrie, in autoproclamatele "republici populare" Donetsk si Lugansk au avut loc asa-zise alegeri prezidentiale si pentru "consiliile supreme". Luni au fost anuntate rezultatele acestora. "Presedinte" al republicii Donetsk a fost ales Aleksandr Zaharcenko, iar al republicii Lugansk, Igor Plotnitski.

Alegerile din regiunile separatiste ale Ucrainei nu sunt recunoscute de Kiev si de Occident, care le considera o piedica serioasa in calea procesului de reglementare a situatiei din Ucraina.