Aleksandr Zaharcenko, un mecanic in varsta de 38 de ani, comandant de unitati rebele, si Igor Plotnitki, un fost militar in varsta de 50 de ani, nostalgic al fostei Uniuni Sovietice, alesi la Donetsk si, respectiv, la Lugansk, incarneaza din vara imaginea separatismului prorus in estul Ucrainei, relateaza AFP.

"Premierul" republicii autoproclamate Donetsk, Aleksandr Zaharcenko a fost ales presedinte cu peste 81% din voturi, data de 9% cat au obtinut contracandidatii sai, potrivit unui sondaj realizat la iesirea din sectiile de votare si dat publicitatii de catre seful "comisiei electorale" locale rebele, Roman Liaghin.

Ambitia sa: "Construirea unui nou stat, care va deveni legitim dupa alegeri, si recuperarea teritoriilor din est aflate in prezent sub control ucrainean", a aratat el inainte de scrutin, intr-o intalnire cu studenti.

Acest fost mecanic si om de afaceri, in varsta de 38 de ani, care spune ca si-a vandut afacerea pentru a finanta un grup militar rebel, a participat la luarea cu asalt a sediului Administratiei Regionale de la Donetk, pe 16 aprilie, de catre separatisti. Acest eveniment fondator al revoltei fata de Kiev a fost urmat de proclamarea independentei "Republicii de la Donestk" si a "Republicii de la Lugansk", iar dupa aceea de confruntari armate care s-au soldat cu peste 4.000 de morti.

Biografia sa oficiala insista asupra faptului ca tatal sau a muncit ca miner timp de 30 de ani, un aspect important regiunea Donbass, in care intreaga economie graviteaza in jurul bazinului minier.

Zaharcenko a fost unul dintre liderii militari de la Slaviansk, bastion separatist preluat in iulie de catre fortele ucrainene, dupa mai bine de doua luni de confruntari armate violente. El nu are insa notorietatea unor sefi de razboi ca "Motorola" sau "Ghivi", care opereaza in prezent intr-o zona a aeroportului Donetk si care se bucura de o reputatie solida in randul rebelilor.

El a fost numit "premier" in luna august, cand mai multi cetateni rusi care ocupau principalele functii in cadrul autoproclamatei "Republici de la Donetsk" au fost inlocuiti de personalitati locale, intr-un proces care parea sa marcheze o cotitura in modul in care Kremlinul intelegea sa vada rusi implicati oficial in situatia de la fata locului.

Ambitii de recucerire a oraselor estice

Zaharcenko a dezmintit intotdeauna cu vehementa prezenta in estul Ucrainei a unor soldati rusi care ar fi venit sa ii ajute pe rebeli: "Daca Rusia si-a trimis trupele aici, am fi vorbit despre lupte in regiunea Kievului sau de cucerirea Liovului (in vestul Ucrainei)", a raspuns el acestor acuzatii repetate in mai multe randuri de catre Kiev, Statele Unite si Uniunea Europeana.

In schimb, el salutat prezenta "miilor de voluntari" veniti din Rusia. "Voluntarii rusi sunt primii care ajuta alte popoare in lupta lor pentru libertate si independenta: asa au stat lucrurile in Spania, in Serbia, iar astazi la noi¬.

Zaharcenko a fost unul dintre participantii la negocierile care s-au concretizat in Acordurile de la Minsk asupra unui armistitiu, pe 5 septembrie, si care au deschis teoretic calea procesului de pace. "Respectam tot ceea ce am semnat la Minsk", a dat el asigurari.

Insa liderul rebel a anuntat ca vrea sa preia prin forta mai multe orase din estul Ucrainei, inclusiv portul Mariupol, aflat in prezent sub control ucrainean. "Trebuie sa recuperam toate teritoriile care ne apartin, prin negocieri ori altfel", a insistat el, afirmand ca "se se fac pregatiri de razboi" si ca se asteapta la reluarea "luptelor de mare intensitate".

Abia ales, el a criticat Ucraina, care "nu vrea pacea" si "joaca un joc dublu". "Suntem pregatiti de dialog cu ei, dar asteptam din partea lor a atitudine normala si rezonabila", a declarat el.

La Lugansk, presedintele "Republicii" rebele, Igor Plotnitki, a fost ales cu peste 63% din voturi. La fel ca Zaharcenko, a avut de a face cu contracandidati aproape necunoscuti.

Acest fost militar, in varsta de 50 de ani, cu o statura masiva, s-a convertit intr-un om de afaceri dupa destramarea fostei URSS, iar ulterior intr-un aparartor al consumatorilor. Dupa ce a ocupat postul de "ministru al Apararii" teritoriului separatist, el a fost numit la conducerea "Republicii de la Lugansk" in august, in locul liderului separatist Valeri Bolotov, ranit intr-un atentat.

Plotnitki a fost acuzat de justitia de la Kiev ca a transferat-o in Rusia pe Nadia Savcenko, un pilot ucrainean capturat de catre rebeli in timpul unor confruntari. Savcenko este acuzata de Moscova ca a participat la o operatiune care a provocat moartea a doi jurnalisti rusi, in iunie, in estul Ucrainei.

Foarte atasat de trecutul sovietic si mostenirea comunista, ca majoritatea liderilor rebeli, Igor Plotnitki a catalogat drept "genocid moral" demontarea unei statui a lui Lenin la Harkov, un oras important din estul Ucrainei ramas sub controlul Kievului.