Cinci centrale nucleare din Franta au fost survolate din nou de drone vineri seara, ceea ce ridica la 15, in mai putin de o luna, numarul acestor survoluri misterioase fata de care autoritatile pastreaza discretia, informeaza sambata AFP.

Aparatele au fost reperate vineri intre orele locale 19.00 (18.00 GMT) si miezul noptii (23.00 GMT), precizeaza France Presse, citata de Agerpres.

Instalatiile vizate de drone au fost centralele din Penly si Flamanville (Normandia, din nord-vestul Frantei), cele din Saint-Laurent-des-Eaux si Dampierre-en-Burly (centru) si cea din Fessenheim (Alsacia, est), cea mai veche centrala nucleara din Franta.

Ministerul de Interne si Jandarmeria nu au dorit sa faca vreun comentariu, la solicitarea AFP, si nici grupul EDF, care gestioneaza cele 19 centrale nucleare din Franta, nu a dorit sa confirme informatiile.

Centrala Penly mai fusese tinta unui survol efectuat joi seara, intr-un incident care a vizat si centrala Golfech, din sud-vestul tarii.

Dispozitivele n-au fost neutralizate, "deoarece nu reprezentau o amenintare directa" pentru securitatea instalatiilor, a anuntat un purtator de cuvant al Jandarmeriei.

Survolul centralelor nucleare este interzis in Franta pe o raza de cinci kilometri si sub 1.000 de metri altitudine. El este pasibil de o pedeapsa de un an de inchisoare si o amenda de 75.000 de euro.