Ministrul suedez de Externe a anuntat ca Guvernul sau a recunoscut, joi, prin decret statul Palestina, devenind prima tara occidentala a Uniunii Europene care ia aceasta decizie.

"Astazi, Guvernul ia decizia de a recunoaste statul Palestina. Este un pas important care confirma dreptul palestinienilor la autodeterminare", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Margot Wallstrom, intr-un articol publicat in cotidianul Dagens Nyheter, potrivit Mediafax.

"Guvernul considera ca sunt indeplinite criteriile de drept international pentru recunoasterea statului Palestina": un teritoriu, "desi fara frontiere fixe", o populatie si un Guvern, a adaugat ea.

"Speram ca acest lucru va deschide calea si altora", a afirmat Wallstrom.

Potrivit unei numaratori efectuate de AFP, cel putin 112 tari au recunoscut statul Palestina.

Potrivit Autoritatii Palestiniene, acestea ar fi in numar de 134, dintre care sapte membre ale Uniunii Europene (care au recunoscut statul Palestina inainte de a intra in UE): Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Romania, Malta si Cipru.

In cadrul declaratiei sale de politica generala de la inceputul lui octombrie, premierul Stefan Lofven anunta ca Suedia va recunoaste statul Palestina, fapt salutat de autoritatile palestiniene, dar criticat de Israel si Statele Unite.