Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat miercuri, cu ocazia aniversarii a 91 de ani de la fondarea Republicii, noul, maretul si foarte controversatul palat prezidential, construit la periferia capitalei Ankara, potrivit Mediafax.

Cu toate ca receptia prevazuta pentru sfarsitul zilei a fost anulata din cauza accidentului produs marti intr-o mina de carbune din sudul tarii, Erdogan a gazduit totusi primii invitati in imensul "palat alb", redenumit ironic "Casa Alba" de catre numerosii sai detractori.

Pe o suprafata de 200.000 de metri patrati, noul palat a fost construit la periferia capitalei Ankara, pe un teren pe care primul presedinte, fondatorul Republicii, Mustafa Kemal Ataturk, l-a achizitionat pentru a-si construi o ferma.

Constructia acestui palat, cu arhitectura de inspiratie neo-seljukida (prima dinastie turca din Asia Mica - secolele XI-XIII), ar fi costat, potrivit presei turce, aproximativ 350 de milioane de dolari.

Un deputat al principalului partid de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), a apreciat noua cladire drept extravaganta.

"Ce am fi putut face cu acesti bani? Spre exemplu, sa trimitem sateliti pe planeta Marte", a declarat suparat Umut Oran, afirmand ca bugetul presedintiei turce era de trei ori mai mare in comparatie cu cel al familiei regale britanice.

Admirat de sustinatori la fel pe cat este contestat de adversari, care il acuza de deriva "autoritara" si "islamista", Erdogan a fost ales in august in postul de presedinte dupa ce a condus timp de 11 ani guvernul.

Presedintele turc nu detine decat puteri protocolare, dar Erdogan a afirmat ca intentioneaza sa isi pastreze puterea in tara din acest post in urma modificarii Legii fundamentale.