Casa Alba s-a angajat miercuri sa faca lumina asupra relatiei "constructive" dintre Barack Obama si Benjamin Netanyahu, luand distanta de declaratiile unui oficial american care a afirmat, sub acoperirea anonimatului, ca premierul israelian este "las", potrivit Mediafax.

"Aceste (declaratii) nu reflecta, in mod sigur, pozitia administratiei" Obama, a declarat Alistair Baskey, un purtator de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala (NSC). Astfel de declaratii sunt "deplasate si contraproductive", a apreciat el.

"Presedintele Obama si premierul Netanyahu au o relatie constructiva si eficienta", a subliniat la randul ei Susan Rice, consiliera pentru Securitate Nationala a sefului de stat american. "Relatiile (dintre cele doua tari) sunt, din multe puncte de vedere, mai solide ca oricand", a adaugat ea, recunoscand totusi ca exista dezacorduri in unele chestiuni.

Intr-un articol al publicatiei The Atlantic axat pe relatiile dintre cei doi lideri, care sunt la cel mai scazut nivel, un oficial de rang inalt al administratiei Obama afirma, sub acoperirea anonimatului, ca, "in ceea ce il priveste pe Bibi, este un las".

"Partea buna in ceea ce il priveste pe Netanyahu este aceea ca il sperie lansarea de razboaie", a continuat el. "Partea proasta in legatura cu el este ca nu va face nimic pentru a ajunge la o intelegere cu palestinienii sau cu statele arabe sunnite. Singurul lucru de care este el interesat e sa se protejeze de infrangerea politica. El nu este (Yitzhak) Rabin, nu este (Ariel) Sharon si nu este cu siguranta (Menachem) Begin. Nu are curaj", a adaugat oficialul citat.

In cadrul unei conferinte de presa, Josh Earnest, purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, a incercat sa minimizeze importanta acestor declaratii anonime, subliniind ca ele reflectau "opiniile personale ale presedintelui Statelor Unite".

Intrebat in repetate randuri asupra naturii relatiilor dintre cei doi lideri, el a ramas evaziv, subliniind doar ca Obama a "vorbit cu premierul Netanyahu mai des decat cu oricare alt lider" si evidentiind "legaturile profunde" dintre cele doua tari.

La randul sau, Netanyahu a denuntat aceste atacuri. "Atacurile care ma vizeaza sunt lansate pentru ca eu apar statul Israel", a declarat el intr-un discurs in Parlament.

Premierul a exclus posibilitatea de a face vreo concesie in problema Ierusalimului de Est, in pofida criticilor americane.

Procesul israelian de colonizare in Ierusalimul de Est, ocupat si anexat, face obiectul unor tensiuni recurente intre cele doua tari.

Miercuri, Casa Alba a afirmat din nou ca anunturile privind constructia de noi locuinte sunt "contraproductive" si afecteaza eforturile de pace.

Israelul considera Ierusalimul drept capitala sa "unificata si indivizibila". Comunitatea internationala nu recunoaste anexarea Ierusalimului de Est, unde palestinienii vor sa instaleze capitala statului la care aspira.