NATO a anuntat miercuri ca a efectuat mai multe interventii aeriene in ultimele doua zile dupa ce a detectat o intensa activitate a aviatiei ruse in spatiul aerian european, relateaza AFP.

Aparate de zbor ale tarilor Aliantei au decolat din patru locuri diferite pentru misiuni de interceptare impotriva a patru grupuri de avioane militare ruse ce efectuau "manevre" in spatiile aeriene ale Marii Baltice, Marii Nordului si Marii Negre, a precizat NATO intr-un comunicat, cu privire la aceasta activitate "de amploare" si considerata "neobisnuita".

Cea mai importanta operatiune a mobilizat aparate a trei tari membre, dupa depistarea unui grup de opt avioane ruse - patru bombardiere de vanatoare si patru avioane cisterna - zburand in formatie deasupra Atlanticului.

Avioane ale fortelor norvegiene au plecat pe urmele lor, pentru a le identifica, iar sase aparate ruse au facut cale intoarsa, insa alte doua, bombardiere TU-95, si-au continuat drumul.

Aparate ale Fortelor Aeriene Regale britanice au decolat apoi pentru a le escorta. Acestea au predat stafeta fortelor aeriene din Portugalia. Avioanele ruse s-au intors spre Marea Britanie, unde au fost din nou preluate sub controlul fortelor aeriene britanice si norvegiene.

Potrivit NATO, avioanele ruse n-au furnizat un plan de zbor, n-au avut niciun contact cu autoritatile aeriene civile si nu au comunicat deloc, "ceea ce reprezinta un potential risc pentru zborurile civile".

O alta operatiune a fost efectuata de aviatia turca deasupra Marii Negre, pentru a controla un grup de patru avioane ruse, intre care doua bombardiere TU-95, a adaugat NATO.

Aviatia militara germana a intervenit la randul sau, marti, pentru a controla un grup de sapte avioane de lupta ruse care efectuau manevre deasupra Marii Baltice.