Autoritatile din Xinjiang, o regiune a Chinei de traditie musulmana si marcata de o violente tot mai frecvente in ultimele luni, vor sa descurajeze practica religioasa atat in scoli cat si in locuinte, scrie miercuri presa oficiala, preluata de AFP.

Directorii a peste 2.000 de gradinite, scoli primare si secundare din Kashgar, in vestul Chinei, au fost convocati de autoritati pentru a semna un angajament de "aparare a scolii impotriva infiltrarii religiei", potrivit cotidianului anglofon Global Times, apropiat de Partidul Comunist Chinez (PCC).

Membrii PCC, profesorii si minorii sub 18 ani "nu trebuie sa practice religia, nici la scoala si nici acasa", adauga cotidianul, fara a evoca explicit islamul si citand un oficial al Biroului pentru educatie din Kashgar, al doilea oras ca marime din Xinjiang, dupa capitala Urumqi.

In Xinjiang traiesc peste zece milioane de musulmani, marea majoritate apartinand etniei turcofone a uigurilor, inclusiv o aripa radicalizata, de inspiratie islamista si secesionista, care se opune violent tutelei chinezesti.

Atentate si riposte ale fortelor de securitate s-au soldat cu cateva sute de morti incepand de anul trecut.

Minorii nu au voie sa intre in moscheile din regiune.

Beijingul atribuie violentele "teroristilor" si "separatistilor" propagandei religioase difuzate din strainatate de miscarea jihadista. Organizatiile de aparare a drepturilor omului si Congresul mondial uigur, organizatia in exil, acuza autoritatile comuniste ca nu respecta drepturile si cultura minoritatilor din regiune, practicand o represiune la scara larga.