Statele Unite cheltuiesc in fiecare zi 8,3 milioane de dolari pentru a finanta campania aeriana efectuata in Siria si in Irak impotriva organizatiei Stat Islamic, o cifra in crestere, a anuntat, luni, Pentagonul, potrivit Mediafax.

De la inceputul raidurilor aeriene americane in Irak, pe 8 august, apoi in Siria, operatiunile au costat 580 de milioane de dolari, potrivit capitanului de fregata Bill Urban, un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii.

Pana in prezent, Pentagonul cifra costul cotidian al campaniei sale aeriene la aproximativ 7 milioane de dolari, dar, potrivit unui oficial care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, ritmul misiunilor s-a intensificat in ultimele saptamani.

Cu toate acestea, analisti independenti apreciaza aceste cifre prea mici.

In acest ritm, campania ar putea costa intre 2,4 si 3,8 milioane de dolari pe an. Daca atacurile aeriene contra unor tinte jihadiste se vor intensifica, aceasta suma ar putea creste si atinge intre 4,2 si 6,8 miliarde de dolari pe an, explica analistul Todd Harrison, expert la Centrul pentru evaluare strategica si bugetara (CSBA) de la Washington, intr-un raport publicat la sfarsitul lui septembrie.

Potrivit lui, zborurile de recunoastere implica cele mai importante costuri pentru operatiunea "Determinare absoluta".

Spre exmplu, ridicarea de la sol a unui avion fara pilot Predator sau Reaper costa 1.000 de dolari pe ora, in timp ce un Global Hawk, un avion fara pilot de supraveghere capabil sa zboare mult mai sus, genereaza un cost de 7.000 de dolari pe ora.

Finantarile pentru aceasta campanie provin din bugetul de razboi al Pentagonului, adica fondurile pentru operatiuni de urgenta in strainatate (Overseas Contingency Operations, OCO). Separate de bugetul de baza al Apararii, aceste fonduri sunt "cartea de credit" utilizata pentru a acoperi costurile de razboi ale Statelor Unite.

Congresul le-a sporit cu 85 de miliarde de dolari pentru anul fiscal care s-a incheiat in septembrie. Dar Pentagonul prevede o scadere importanta a bugetului sau pentru 2015.