"Grave incalcari ale drepturilor omului" au fost comise in Crimeea si trebuie luate de urgenta masuri pentru a proteja minoritatile si libertatea media in peninsula ucraineana anexata de Moscova, se precizeaza intr-un raport publicat luni de Consiliul Europei (CoE), potrivit Agerpres.

Raportul constituie prima evaluare de catre o organizatie internationala a situatiei drepturilor omului in Crimeea de la anexarea sa de catre Rusia, in luna martie.

El urmeaza unei vizite in septembrie la Kiev, Moscova si Simferopol, capitala peninsulei, a comisarului pentru drepturile omului al CoE, Nils Muiznieks, precizeaza AFP.

Comisarul solicita anchete efective si urmarirea autorilor "tuturor cazurilor de incalcari grave ale drepturilor omului care s-au produs in Crimeea din februarie 2014, inclusiv recentele rapiri".

"Trebuie de asemenea luate de urgenta masuri pentru a garanta drepturile minoritatilor si securitatea lor, precum si libertatea media si securitatea jurnalistilor", a adaugat el.

Raportul sau mentioneaza, printre altele, decese suspecte si disparitii ale militantilor societatii civile.

Muiznieks considera "preocupanta" situatia a circa 300.000 de tatari in Crimeea, a persoanelor de origine ucraineana si a tuturor acelora care au refuzat cetatenia rusa.

De asemenea, el se declara ingrijorat de perchezitiile practicate de fortele de securitate in institutii religioase musulmane, in intreprinderi si la domiciliile membrilor comunitatii tatare.

In plus, Nils Muiznieks solicita dizolvarea fortelor de autoaparare ale Crimeii, grupuri paramilitare proruse care s-au constituit la sfarsitul lui februarie si care au sustinut puternic referendumul prin care a fost aprobata alipirea peninsulei la Rusia.

Comisarul condamna in raport si "agresiunile fizice si manevrele de intimidare suferite de jurnalisti in ultimele luni".

In plus, raportul subliniaza necesitatea de a garanta de urgenta "accesul liber si neconditionat in Crimeea al organizatiilor internationale umanitare si de aparare a drepturilor omului, oricand si pe toate caile, precum si o monitorizare internationala fara obstacole".

Peninsula ucraineana in majoritate rusofona, Crimeea a fost anexata de Rusia dupa trei saptamani de ocupare de catre fortele ruse si un referendum privind alipirea considerat ilegal de catre tarile occidentale.