Rusia asista, pasiv, la alegerea, duminica, a unui nou Parlament al Ucrainei, constienta ca, pentru prima oara de la independenta tarii, in 1991, influenta sa s-a diminuat considerabil, in conditiile in care conflictul din est a intors ochii ucrainenilor spre Vest, scrie AFP.

Este marele paradox al strategiei presedintelui Vladimir Putin in Ucraina: incercand sa stopeze influenta occidentalilor, seful statului rus, prin anexarea Crimeei si sustinerea separatistilor din regiunile Lugansk si Donetsk, a impins Kievul in bratele Vestului.

"In ziua in care soldatii rusi au preluat controlul asupre Crimeii, Rusia a pierdut, si pentru mult timp, orice leadership moral asupra Ucrainei", a rezumat un diplomat european la Moscova.

"Moscova nu mai incearca sa influenteze politic si se va multumi sa agite cartea separatista in functie de interesele sale", apreciaza acesta.

Observatorii apreciaza ca, daca perioada electorala a permis o foarte relativa acalmie pe plan militar, luptele se vor intensifica masiv dupa legislative, in conditiile in care mai multe puncte fierbinti ale liniei de front sunt disputate de militarii ucraineni si de rebelii pro-rusi.

Oficial, Moscova asteapta pentru a se pronunta: "Asteptam rezultatele alegerilor, sa vedem noua configuratie a parlamentului ucrainean. Sper ca intelepciunea poporului ucrainean va prevala", a declarat seful diplomatiei ruse, SergheI Lavrov.

Valul pro-occidental

"Rusia nu are niciun candidat pe care sa-l sustina in aceste alegeri", reaminteste Vladimir Jarihin, de la Institutul pentru Comunitatea Statelor Independente, un think-tank apropiat de Kremlin.

Si "nu are niciun interes sa-i sustina pe cei care, dupa toate probabilitatile, vor castiga", spune expertul, referindu-se la valul pro-occidental asteptat duminica seara. "Si nu serveste la nimic sa-i ajuti pe cei care urmeaza sa piarda", concluzioneaza acesta, referindu-se la candidatii care au puternice legaturi cu Moscova.

Printre cele 29 de partide care se lupta pentru cele 450 de fotolii ale Radei, parlamentul ucrainean, niciunul nu reprezinta formal fostul regim al presedintelui demis Viktor Ianukovici.

Si, pentru prima oara din 1993, partidul comunist, asociat de facto cu Rusia in spiritul alegatorilor, ar urma sa suport aceasta reasezare a peisajului politic ucrainean si sa ramana fara niciun deputat.

Cu toate acestea, o mare victorie a listei sustinute de presedintele Petro Poroshenko nu ar fi pe placul Moscovei.

"Spre deosebire de ucraineni, Poroshenko stie ca va trebui sa ajunga la compromisuri cu Rusia", spune Konstantin Kalacev, directorul Grupului de expertiza politica din Moscova.

Kremlinul a fost satisfacut de alegerea, in mai, a lui Petro Poroshenko, care i-a permis, in fine, lui Vladimir Putin sa aiba un interlocutor. De atunci, cei doi sefi de stat s-au intalnit de trei ori si discuta regulat la telefon.

Un semn ca puterea rusa il respecta pe Poroshenko in calitate de partener: presa oficiala si-a atenuat considerabil criticile in privinta puterii ucrainene, incetand sa o mai califice drept "junte", spre deosebire de lunile precedente.

"Global, aceste alegeri nu vor schimba nimic in relatiile dintre Rusia si Ucraina", apreciaza Vladimir Jarihin. "Mizele sunt mult mai importante decat simpla componenta a Radei".

Peste 3.700 de oameni au murit de la anexarea, in martie, a Crimeii si declansarea, in aprilie, a unei operatiuni militare a armatei ucrainene care viza stapanirea rebeliunii armate pro-ruse. Si, in conditiile in care fragilul armistitiu decretat in 5 septembrie este incalcat practic in fiecare zi, scenariu unui status-quo care va conduce estul Ucrainei pe calea unui "conflict inghetat" se contureaza in fiecare zi.

Premierul britanic David Cameron a afirmat saptamana trecuta ca Vladimir Putin a afirmat "limpede ca nu doreste un conflict inghetat si o divizare a Ucrainei", dar, pentru numerosi experti, scopul Ucrainei ramane acelasi: sa aiba un cuvant important de spus in Ucraina.

"Obiectivul Moscovei este sa fie sa controleze guvernul de la Kiev, fie sa-i blocheze deciziile care nu ii convin. Si, daca aceasta nu functioneaza, Moscova va incerca sa destabilizeze estul Ucrainei si are resurse pentru asta", crede Nikolai Petrov, profesor la respectata Inalta Scoala de Economie din Moscova.