Comisia Executiva a Comitetului International Olimpic (CIO) a anuntat miercuri ca a acordat Comitetului Olimpic din Kosovo o recunoastere temporara, in asteptarea unei recunoasteri definitive la viitoarea sesiune CIO, din decembrie, de la Monaco, potrivit Agerpres.

In cazul in care aceasta recunoastere va fi adoptata, sportivii kosovari vor fi autorizati sa participe la calificarile pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016.

Comisia Executiva "a notat ca au fost indeplinite conditiile stipulate de Charta olimpica de catre comitetul national din Kosovo pentru a fi recunoscut", potrivit comunicatului. Este vorba de o decizie luata "in interesul sportivilor din Kosovo si pentru a indeparta incertitudinile pe care acestia ar putea sa le aiba".

Kosovo, fosta provincie sarba proclamata unilateral independenta in 2008, dispune de un comitet national olimpic din 1992. Peste 30 de federatii sunt afiliate la el, dintre care 13 discipline olimpice, printre care sase (tenis de masa, tir cu arcul, judo, yachting, haltere si pentatlon modern) sunt membre ale federatiilor internationale respective.