Minoritatea yazidi din Irak este victima unei "tentative de genocid" din partea jihadistilor din cadrul gruparii Statul Islamic (SI), a apreciat marti un oficial de rang inalt ONU in domeniul drepturilor omului, dupa ce s-a intors dintr-o vizita in nordul Irakului. "Elemente arata in mod clar o tentativa de comitere a unui genocid", a declarat adjunctul secretaruui general al ONU Ivan Simonovici, care s-a intalnit timp de o saptamana cu reprezentanti si refugiati la Erbil, Bagdad si Dahuk, potrivit Mediafax.

Atrocitatile comise de catre combatanti SI in ultimele patru luni pot fi considerate crime de razboi si crime impotriva umanitatii, a adaugat Simonovici, in fata presei, la sediul ONU din New York.

In cazul membrilor comunitatii yazidi, crimele ar putea fi considerate o tentativa de genocid deoarece exista probe ale unei vointe de a-i extermina in cazul in care refuza sa se converteasca, in opinia sa.

Zeci de mii de etnici yazidi au fugit din nordul Irakului, temandu-se ca vor fi ucisi, dupa ce au fost persecutati pentru credinta lor religioasa.

Jihadistii din cadrul SI au revendicat, intr-un numar recent al revistei lor Dabiq, vanzarea unor femei si copii yazidi ca sclavi si au afirmat ca aceasta minoritate a fost aleasa din cauza obiceiurilor ei unice.

O minoritate kurdofona din Irak, foarte inchisa si vulnerabila, comunitatea yazidi este adepta unei credinte de origine in parte zoroastriana, considerate de catre jihadisti ca "adoratoare a diavolului".

Ivan Simonovici a putut sa asculte aproximativ 30 de etnici yazidi care i-au vorbit despre experientele lor dureroase, inclusiv despre executia unui grup de etnici yazidi care se adunase intr-o scoala si care refuza sa se converteasca.

Mii de etnici yazidi s-au retras in munti, in apropiere de Sinjar, bastionul lor, timp de mai multe zile, in august, in timp ce altii erau masacrati, iar soarta a sute de femei si copii devenea nesigura.

Asociatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a anuntat la inceputul lui octombrie, intr-un raport, ca femei yazidi au fost rapite, supuse unor agresiuni sexuale ori vandute si cumparate de combatanti SI.

"Rapirea si agresarea sistematica a unor civili yazidi pot fi asimilate unor crime impotriva umanitatii", sublinia HRW intr-un comunicat.