Premierul australian Tony Abbott a declarat luni ca ii va reprosa presedintelui rus Vladimir Putin, in timpul summitului G20 care va avea loc luna viitoare in Australia, ca cetateni australieni au fost asasinati, in prabusirea zborului MH17 al Malaysia Airlines, de rebeli sustinuti de Rusia, scrie AFP.

"O sa ii spun dl Putin ca cetateni australieni au fost asasinati si ca au fost (ucisi) de rebeli sustinuti de rusi si folosind echipamente furnizate de Rusia. Aceste fapte provoaca o puternica nemultumire", a declarat acesta, in conditiile in care orasul australian Brisbane va gazdui, in 15 - 16 noiembrie, summitul G20.

Duminica, ministrul australian al Finantelor Joe Hockey a confirmat ca presedintele rus Vladimir Putin va participa la summit, in ciuda tensiunilor dintre Rusia si statele Occidentale legate de criza din Ucraina.

"Acceptam ca dvs (Putin, n.r.) nu ati dorit ca acest lucru sa se intample. Dar acum va cerem sa cooperati deplin cu ancheta criminala si daca sunt identificati suspecti asupra carora aveti influenta ei trebui predati pentru ca justitia sa fie realizata", a spus luni Tony Abbott.

De la distrugerea in zbor, in 17 iulie, a unui avion de linie deasupra sud-estului Ucrainei, in care si-au pierdut viata 298 de persoane, printre care 38 de australieni, Tony Abbott l-a criticat in mai multe randuri pe liderul rus.

Kievul si tarile occidentale acuza Rusia ca a furnizat rebelilor racheta sol-aer cu care a fost doborat zborul MH17. Moscova a respins aceste acuzatii aratand cu degetul, in schimb, spre fortele Kiev.

Potrivit raportului preliminar al Biroului olandez pentru securitate (OVV) inarcinat cu ancheta, avionul a fost lovit de numeroase proiectile "cu foarte mare viteza". Raportul nu precizeaza originea acestor proiectile, dar ele corespund amprentei unei rachete lansate de sistemul rusesc Buk.