Un expert in lumea araba, Kiriak Tonev, a declarat luni pentru televiziunea nationala ca in Bulgaria exista celule active ale gruparii Stat Islamic, relateaza site-ul Novinite.com, citat de Mediafax. "Amenintarea reprezentata de Statul Islamic este mare pentru ca gruparea acopera o zona extinsa din Asia Centrala pana in Africa de Nord, Balcani si Spania", a declarat expertul citat.

Potrivit lui Tonev, asimilarea fortata a minoritatii turce din Bulgaria prin schimbarea numelor turce cu unele bulgare, in perioada 1985-1989, a impins unii musulmani bulgari la islamism.

Expertul pretinde ca mai multe persoane care lupta pentru Statul Islamic au fost tratate in spitale din Bulgaria. Unele dintre ele au fost in tara inainte de a se implica in lupta si s-au intors apoi in Bulgaria.

Potrivit lui Tonev, a inceput o noua etapa, in timp ce fortele Statului Islamic incearca sa impinga kurzii in teritoriul turc. Luptele au devenit tot mai violente iar acele persoane care nu au unde sa se duca ajung in Bulgaria, a explicat el.