Flamanzii care au colaborat cu nazistii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial "au avut motivele lor", a afirmat intr-un interviu noul ministru belgian de interne, nationalistul flamand Jan Jambon, starnind o polemica imediata, scrie AFP.

"Oamenii care au colaborat cu germanii au avut motivele lor. Eu, eu nu am trait acea epoca," a spus pentru cotidianul La Libre Belgique Jambon, mana dreapta a presedintelui Noii aliante flamande (N-VA), Bart De Wever.

De la depunerea juramantului a noului guvern condus de liberalul francofon Charles Michel, cabinet in care posturile cheie sunt ocupate de nationalisti flamanzi din N-VA, trecutul noului ministru federal de interne, care este si vicepremier, este examinat.

I s-a reprosat in special ca a luat cuvantul in 2001 la o reuniune organizata de Saint-Maartensfonds, o asociatie a fostilor voluntari flamanzi care au luptat pe frontul de Est alaturi de trupele germane.

"Provoc pe oricine sa gaseasca o fraza, un text unde am aparat colaborarea. Colaborarea a fost o eroare," s-a aparat Jambon, intrebat despre prezenta sa la aceasta reuniune. "Este un fapt divers si m-am explicat deja".

"Miscarea flamanda a fost izolata timp de zeci de ani", a mai spus ministrul.

Pana la inceputul anilor 2000, nationalistii flamanzi au cerut "amnistia" pentru fostii colaboratori condamnati dupa razboi, perturband periodic vizitele regelui in orasele flamande.

La controversata reuniune din 2001, Jambon s-a exprimat in numele Miscarii Populare flamande (Vlaamse Volksbeweging, VVB), al carei membru este in prezent. "VVB reuneste oameni in jurul unui singur obiectiv: independenta Flandrei. Oameni care au pozitii extrem de diferite: de la extrema-stanga la extrema-dreapta", a explicat el.

"Miscarea Reformatoare (MR, formatiunea premierului) a numit in fruntea Guvernului un personaj dubios, care considera ca participarea sa la reuniuni de extrema-dreapta reprezinta un fapt divers Nu-i vom cere demisia la trei zile dupa depunerea juramantului, dar este deosebit de deranjant", a afirmat presedintele partidului de centru francofon CDH (de opozitie), Benoit Lutgen.

"Jan Jambon este un democrat", a asigurat ministrul pentru Pensii, liberal francofonul Daniel Bacquelaine. Trecutul lui Jan Jambon ridica semne de intrebare, a apreciat, la randul sau, ministrul pentru Energie, liberal francofonul Marie-Christine Marghem.