Jean Tirole din Franta a castigat Premiul Nobel pentru Economie pentru analiza sa referitoare la puterea si reglementarea pietei, a anuntat Comitetul Nobel, relateaza Reuters.

Jean TiroleFoto: nobelprize.org

"Jean Tirole este unul dintre cei mai influenti economisti ai vremurilor noastre. In primul rand, el a clarificat modul in care putem intelege si reglementa industriile cu cateva firme puternice", a precizat Comitetul de decernare a premiului.

Economistul va primi un premiu de 8 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane dolari).

Premiul Nobel pentru Economie, numit oficial Premiul Sveriges Riksbank in Stiinte Economice, a fost infiintat in 1968. Acesta nu a facut parte din grupul original de premii.

Cercetator ramas fidel universitatii din Toulouse din anii 1990, dupa ce a revenit de la universitatea americana MIT, Jean Tirole, 61 de ani, era considerat unul dintre favoritii la premiul Nobel in ultimii ani.

"Jean Tirole este unul dintre economistii cei mai influenti din vremea noastra. Este autorul unor contributii teoretice foarte importante intr-un mare numar de domenii, dar a clarificat in special maniera de a intelege si reglementa sectoarele care numara cateva intreprinderi puternice", a explicat comitetul de decernare a premiului.

"Cea mai buna reglementare sau politica in materie de concurenta trebuie (...) sa fie adaptata cu atentie conditiilor specifice fiecarui sector. Intr-o serie de articole si carti, Jean Tirole a prezentat un cadru general pentru conceperea unor astfel de politici si l-a aplicat unui anumit numar de sectoare, care merg de la telecom la banci", a rezumat Academia regala de stiinte.

"Inspirandu-se din aceste noi perspective, guvernele pot sa incurajeze mai bine intreprinderile sa devina mai productive si, in acelasi timp, sa le impiedice sa afecteze negativ concurenta si consumatorii", a adaugat aceasta.

Scoala Toulouse

Nascut la Troyes, dintr-un tata medic si o mama profesoara de litere, s-a orientat initial spre matematica, la scoala Ecole Polytechnique, si a descoperit economia mai tarziu, la 21 de ani.

Inginer de poduri si drumuri, alege apoi un doctorat in economie in Statele Unite, la Massachusetts Institute of Technology.

A ajuns la Toulouse in 1991 si este unul dintre fondatorii Institutului de economie industriala, leaganul a ceea ce este numit acum "Scoala din Toulouse" in materie de economie.

A primit medalia de aur a Consiliului National de Cercetare Stiintifica (CNRS) in 2007. Doar un singur economist mai primise aceasta medalie inaintea lui, Maurice Allais.

Tirole va castiga opt milioane de coroane (878.000 de euro). Este pentru prima oara din 2008 cand premiul Nobel este atribuit unui singur economist si prima oara din 1999 cand un american nu este laureat.