Turcia a decis sa autorizeaze Statele Unite sa foloseasca bazele sale aeriene, in special marea baza de la Incirlik, pentru a lupta impotriva organizatiei Statul Islamic, a declarat duminica un responsabil american al Apararii, potrivit AFP.

“Detaliile utilizarii (bazelor turcesti) sunt in curs de stabilire”, a adaugat oficialul.

Armata aerului americana foloseste de mult timp baza de la Incirlik, in sudul Turciei, unde sunt stationate circa 1500 de persoane. Insa pana acum, avioanele americane folosite pentru bombardamente impotriva SI decolau de la bazele aeriene din Al-Dhafra din Emiratele Arabe Unite, din Ali al-Salem (Kuweit) si din Al-Udeid (Qatar), unde se afla si centrul operational aerian american pentru 20 de tari din regiune (CAOC).

Aceasta baza din urma este dotata cu o pista de aterizare de 4,5 km si reprezinta un important centru logistic, unde se afla un important depozit de munitie.

Avioanele de lupta F-16 sunt de asemenea stationatede anul trecut in Iordania, si Pentagonul are acorduri cu Oman pentru folosirea bazelor sale militare.

Armata americana poate folosi si baza Diego Garcia, un teritoriu britanic din oceanul Indian, pentru bombardierele B-52, B-1 si B-2.

Intr-o discutie telefonica cu omologul sau turc Ismey Yilmaz, secretarul american al Apararii Chuck Hagel a multumit Turciei pentru “dispozitia sa de a contribui la eforturile coalitiei” internationale impotrvia SI.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a facut apel la furnizarea unei sustineri militare pentru “opozitia moderata” siriana pentru a crea in Siria o “a treia forta” care sa lupte atat impotriva puterii presedintelui sirian Bashar al-Assad cat si Statului Islamic.

Parlamentul turc a autorizat, pe 2 octombrie, guvernul lui Davutoglu sa realizeze actiuni militare impotriva SI in Irak si Siria, insa pana in prezent armata turca nu a intreprins nimic in acest sens.